De regen komt met bakken uit de hemel maandagmiddag. Maar in de sporthal van De Meent maken de leerlingen van de SaKS scholen zich er niet druk om. Wel om de uitstroom van de airco in de topsporthal. Want iedere luchtstroom kan invloed hebben op de koers van hún drone. "Fire drones, fire drones, fire drones!", klinkt door de hal.

De zenuwen lopen op vlak voor start van de Alkmaarse Drone Race 2024. Niet alleen bij de deelnemers maar ook bij de organisatie. De microfoon van de presentator werkt niet en de drones hebben moeite met verbinden. De supporters op de tribune kunnen ondertussen niet wachten en worden steeds luidruchtiger.

De droneteams helpen elkaar om alles toch aan het werk te krijgen en dan gaat de race toch echt van start. De acht deelnemende teams moeten hun drone zo snel mogelijk langs een parcours en door zelfgemaakte obstakels vliegen. Tijdens de voorrondes moest die route in de drone geprogrammeerd worden, maar tijdens deze finale wordt 'live' en zo snel mogelijk gevlogen. (tekst loopt door onder de foto)

Ook het publiek deed - luidruchtig - mee vanaf de tribune. (foto: Streekstad Centraal)


Het is de tweede editie van het drone evenement. "We merken dat het niveau van programmeren omhoog gaat ten opzichte van vorig jaar. Ze durven en leren meer", vertelt organisator en leerkracht Ronald van den Ende. Volgens hem is het belangrijk dat de school mee gaat met de tijd: "Er komen steeds meer beroepen die met robots en programmeren te maken hebben. Ik denk dat dit een hele mooie ontwikkeling is om de kinderen op een nieuwe manier onderwijs te bieden."

"Toen ik tien was, had ik nog nooit gehoord van een drone en nu is het gewoon een vak", zegt Anne Bruggeman van onderwijskoepel SaKS. Zij is één van de juryleden tijdens de race. "Er zijn kinderen die hier ontzettend in uitblinken. Het is vaak beperkt wat we in de school aanbieden, terwijl de wereld daarbuiten zo interessant en leerzaam is. En ze moeten daar uiteindelijk in leven." (tekst loopt door onder de foto)

Spanning en concentratie bij de deelnemers aan de dronerace. (foto: Streekstad Centraal)


De spanningen lopen op in het publiek. De tribunes zitten vol met klasgenoten, ouders en leerkrachten. "Ons team was heel goed", vertelt 11-jarige Sien trots. Rashid, vader van een van de leerlingen, begeleidde één van de groepjes: "Ik vond het hartstikke leuk. Het is ook voor mij goed om met de tijd mee te gaan."

Aan het einde van de race kregen de leerlingen punten voor snelheid, sportiviteit en duurzaamheid van de obstakels. Hierdoor bleef het tot de laatste minuut spannend: "Ik had het echt niet verwacht. Wij zijn heel blij met de winst", zegt Jorrit van team 'De Vliegende Drones' trots met de beker in zijn handen.

De Vliegende Drones zijn de winnaars van de Alkmaarse Dronerace 2024 (foto: Streekstad Centraal)

Pin It
Bekeken: 733x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/