De paaltjes staan er nog, maar de trap – die is verdwenen. Het is voor reizigers die in- en uitstappen op station Alkmaar Noord al enige tijd een raar gezicht. Inchecken, uitchecken, dat kan gewoon nog. Al wordt dat volgens ProRail niet heel vaak gedaan. De spoorbeheerder besloot om het trappetje naar het perron te verwijderen en laat weten dat de toegang ook niet meer terugkeert. "De paaltjes worden nog weggehaald."

Het gaat om het trappetje aan de ‘Oudorpkant’ van het station, bij de fietsenstallingen en het oude postgebouw. Een trappetje dat gebruikt wordt door reizigers die hun fiets wél in de daarvoor bestemde rekken parkeren. Iets dat niet bepaald ingeburgerd gebruik is op station Alkmaar Noord, leert een vlugge rondblik. De stoep voor de hoofdingang staat vol met lukraak neergekwakte fietsen. En geef die fietsers eens ongelijk, want een trap van de fietsenstalling naar het perron is er nu dus niet meer.

Streekstad Centraal ging te rade bij ProRail. Woordvoerder Jeroen Wienen legt uit dat er meerdere redenen zijn geweest om de trap weg te halen. "Er werd weinig gebruik van gemaakt", zegt Wienen. Mensen die hier ‘s ochtends hun fiets parkeren en de trein naar Amsterdam nemen zullen vaker inchecken bij de hoofdingang, met het tunneltje onder het spoor door. Toch was het ’s avonds vaak druk zat bij de trap, bevestigen mensen die het station vaak gebruiken. (tekst gaat door onder de foto)

Er is nog wel een 'spoor' van de trap. (foto: Streekstad Centraal)


Maar er zijn voor ProRail dus meer argumenten geweest. "De trap was einde levensduur", zegt Wienen. "Met andere woorden: moest vervangen worden. Hij was aan het verzakken." En een trap vervangen, dat kost best veel geld. Een investering die niet zou lonen, want de stationsomgeving moet binnenkort tóch al op de schop. Daarom is ervoor gekozen de trap weg te halen, in afwachting van de herinrichting van het stationsplein.

Streekstad Centraal lede de kwestie uiteraard ook voor aan de gemeente Alkmaar. Eerder had wethouder Nieuwenhuizen nog de wens uitgesproken iets te doen aan de vele fietsen voor station Alkmaar Noord, dat de fietsenstalling aan de Oudorpkant van het station nu nog een beetje onaantrekkelijker geworden is lijkt dat voornemen wel te dwarsbomen. "Wij vinden het belangrijk dat mensen makkelijk de overstap van de fiets naar de trein kunnen maken", bevestigt de gemeente. Maar: "Van ProRail hebben we begrepen dat zij goede redenen hadden om de trap weg te halen. Zij zijn verantwoordelijk voor de trap." (tekst gaat door onder de foto)

Fietsers kiezen liever voor de stoep hij de hoofdingang. (foto: Streekstad Centraal)


Ook de gemeente blikt vooruit naar de nabije toekomst, als het plein voor het station opnieuw wordt ingericht. "Bij de herinrichting kijken we uiteraard ook naar hoe we het voor mensen zo aantrekkelijk mogelijk maken om met de trein naar het station te komen." Maar voorlopig zal het dus even omlopen worden. Tenminste, voor wie zijn fiets nog wél in de rekken zet.
Pin It
Bekeken: 1931x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/