Het zal je maar gebeuren: Je fietst nietsvermoedend in het donker en de snijdende kou over de rotonde bij het stadhuis van Heiloo. Prompt word je staande gehouden door een agent. Daarna wordt je 'besprongen' door een heuse delegatie bestaande uit burgemeester Mascha ten Bruggencate, de kinderburgemeester en een Veilig Verkeer Nederland (VVN) vertegenwoordiger. Waarom? Je hebt geen deugdelijke verlichting op je stalen ros.

Maar eigenlijk heb je geluk. “Deze keer komen ze er met een waarschuwing en nieuwe lampjes vanaf, maar de volgende keer krijgen ze een bekeuring” laat politieagent Bauke van Dijk weten. Het initiatief voor de actie komt uit de koker van kinderburgemeester Fleur Bakker. "Ik merkte het op mijn school, dat de scholieren die langs ons fietsen niet zo vaak hun lichten aan doen. Zeker als je dan ook zwart aan hebt is dat best gevaarlijk”, laat ze Streekstad Centraal weten terwijl ze een rood lampje aan een bagagedrager vastmaakt. "Ik heb daarom aan Mascha (de burgemeester. red.) gevraagd of we daar iets aan konden doen." (tekst loopt door onder de foto)

De hele delegatie maakt zich klaar om 'operatie fietslicht' uit te gaan voeren (foto: Streekstad Centraal)


Veilig Verkeer Nederland heeft eerder al een 'lampjesactie' gehouden bij het PCC in Heiloo. Daar werden uiteindelijk aan 30 van de 340 passerende  mensen lampjes uitgedeeld. “Ze kijken er niet naar om, maar het is al wel beter dan 10 jaar geleden" vertelt, Bram Blom van Veilig Verkeer Nederland die het gebrek aan verlichting wijt aan gemakzucht. "Tot ze een keer op een motorkap liggen, of erger."

Het is donderdagavond wel duidelijk dat de schrik van de fietsers groter is door de aanwezigheid van de politie. Velen vrezen een boete, maar die komt dus niet. “We willen een vriendelijke boodschap meegeven. Dat kinderen en volwassenen het snappen dat je echt verlichting nodig hebt. Autorijders schrikken zich namelijk kapot van fietsers zonder verlichting, die zien je zonderlicht echt niet aankomen.” legt Van Dijk uit. Collega's Jacqueline Kok en Johan de Wildt vullen Van Dijk aan: “Ik vind het belachelijk dat kinderen van huis gaan zonder verlichting, of dat de verlichting het niet doet. En dat ouders het toelaten. Maar volwassenen bakken er ook wat van hoor, zeker als ze van hun werk komen. (tekst loopt door onder de foto)

De actie was een intiatief van kinderburgemeester Fleur Bakker die de lampjes uitdeelde (foto: Streekstad Centraal)


De fietsers-zonder-verlichting van donderdagavond komen er door de actie makkelijk vanaf. Maar de politie houdt ook serieuzere acties in Heiloo. En dan ben je wel 'de sjaak'. "Een bekeuring kost 69 euro voor volwassenen en onder de 16 jaar is het 39 euro. Met dat geld kun je heel veel lampjes of batterijen kopen".
Pin It
Bekeken: 473x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/