De gemeente Dijk en Waard gaat de reclamebordjes bij rotondes toch niet verbieden. Waar het college de borden het liefst vandaag nog ziet verdwijnen, hebben de raadsleden anders besloten. Een motie om de reclame te behouden haalde een forse meerderheid: slechts twee raadsleden stemden tegen. "De ondernemers willen zelfs een hoger bedrag betalen voor de rotondereclame. Jongens wat willen we nog meer!"

Zei 50PLUS-fractievoorzitter Jan van der Starre. De Heerhugowaarder diende een motie in om de rotondereclame toch te behouden. Waar we maandag schreven dat BVNL, Forum voor Democratie en D66 zich schaarden achter de oproep, zag het speelveld er dinsdagavond nog positiever uit voor Van der Starre. Alleen de partijen GroenLinks en PvdA waren geen mede-indiener van de motie. Van der Starre is faliekant tegen het plan om de rotondereclame te verbieden: "Het is geen acceptabel voorstel. Dit is juist een mooie uiting voor ondernemers om hun bedrijf goed in de picture te zetten." (Tekst gaat verder onder de foto)

De motie van Jan van der Starre had tijdens de politieke avond de wind in de zeilen. (Beeld: Richard Rood)


De reclameborden leveren ongeveer 30.000 euro per jaar op en dat de ondernemers tevreden zijn over de reclame bleek maandag wel. We maakten toen een rondje langs de ondernemersvelden. "Je hebt als ondernemer twee keuzes", legde Jos Koelemeijer van de gelijknamige zwemschool uit. "Je kan kiezen voor een advertentie in de media of reclame in de openbare ruimte. Het is milieuvriendelijk, er zijn geen drukkosten en heeft toegevoegde waarde voor de omgeving." Want ja, mede dankzij de reclamebordjes worden de rotondes onderhouden. Tien ondernemers stuurden een brief naar de gemeente om het bestuur op andere gedachten te brengen. Streekstad Centraal sprak daarover met Toni Kendlbacher van Edwin Groen Tweewielers. "We doen weleens een steekproef bij de klanten. Met enige regelmaat vertellen mensen dat ze de reclamebordjes zagen en daardoor bij ons een fiets kopen."

Alle partijen, behalve dus GroenLinks en PvdA schaarden zich vooraf niet bij de motie. Fractievoorzitter Soledad van Eijk van GroenLinks klonk wat onzeker. "Het is een vraag waar we zelf ook niet het antwoord op weten: in hoeverre leiden dit soort reclameborden tot onveilige situatie?" En ook wethouder Annette Groot wist daar het antwoord niet op. "Er gebeuren veel ongelukken op rotondes en algemeen gezegd: hoe minder afleiding hoe beter. We hebben geen cijfers", stelde Groot. Van der Starre liep naar de microfoon. "Ik vind het nogal wat", reageerde hij. "De ondernemers zijn zelfs bereid om meer te betalen. Het is een win-win. Hoe staat u daar tegenover?" Groot: "Op basis van de argumenten hebben wij een andere overweging gemaakt."

Op het moment van de stemming benadrukte Soledad van Eijk dat GroenLinks-PvdA verdeeld is over het plan. "Sommige raadsleden zien wel wat in de motie, anderen niet." Het enige PvdA-raadslid Naïma Ajouaau was afwezig en kon dus niet stemmen. Van de drie GroenLinksers stemden twee tegen de motie. Alleen Quincy Naarden was voor. (Beeld: Google Street View)
Pin It
Bekeken: 1024x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/