Sommige tradities kennen een lange historie. Keiensmijten, ofwel steenwerpen, is er zo eentje. In De Rijp is het vaste prik tijdens de kermis, en ook tijdens Koningsdag. Na twee jaargangen zonder groot feest, kan het eindelijk weer.

De spelregels zijn eenvoudig. "Je pakt een steen en je richt op het paaltje, en je probeert 'em om te gooien, enne, dat is het", legt Dirk Prins van de Rijper IJsclub uit aan mediapartner NH Nieuws . Op het paaltje staat een grote dobbelsteen, die bij het vallen bepaalt hoeveel punten een rake worp waard is.

Na wat biertjes gaat het keiensmijten niet bij iedereen nog goed. "Bij hun wel, bij mij niet", bekent een speler. "Ik bak er helemaal niks van". Maar minder vrolijk lijkt hij er niet door te zijn.

Volgens Dirk zijn Koningsdag en het traditionele spel gemist, de afgelopen twee jaargangen. "Ja, zeker weten, natuurlijk hebben we het gemist! We hebben onderling wel een beetje gegooid, maar dit is natuurlijk het koningsgebeuren bij ons. Dit hoort bij De Rijp. Als dit er niet is, hebben we geen Koningsdag."
Pin It