Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en SCW Alkmaar zijn genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2021. Samen realiseren ze in Alkmaar een superkritische watervergassingsfabriek, waarmee vanuit afvalwater groen gas of waterstof wordt gemaakt. Er is een juryprijs en daarnaast een publieksprijs voor het project dat de meeste stemmen krijgt. De feestelijke prijsuitreiking is op 2 december.

SCW bouwt als eerste ter wereld op industriële schaal een superkritische watervergassingsfabriek gebouwd. Water is superkritisch boven 375 graden Celsius en 221 bar. Dan ontleden alle natte organische reststromen in een syngas dat katalytisch kan worden omgezet in gas of waterstof. SCW kreeg ongeveer 280 miljoen euro aan SDE-subsidie voor de ontwikkeling.

De fabriek wordt opgestart op crude glycerol en wordt getest met andere reststromen. In de komende 5 jaar wil SCW met de Gasunie een half miljard m3 (20 Pj) groengas productiecapaciteit realiseren. Daarnaast heeft SCW een CCU technologie ontwikkeld waarmee CO2 wordt vastgelegd in nuttige producten.

De Waterinnovatieprijs is een glaskunstwerk van kunstenaar Gert Bullée. Daarnaast is er de publieksprijs. Stemmen kan via waterinnovatieprijs.nl/inzendingen/.
Pin It