Het is een terugkerend grapje op de markt die bol staat van de traditie: "Ouwe kaas!" Dat roepen de kaasdragers als een dame van gezegende leeftijd plaatsneemt op een berrie. Maar op de vrijdag vóór 8 oktober werd op de markt bij écht oude geschiedenis stilgestaan. 450 Jaar Alkmaar Ontzet, de stadsbeiaardier kon dat getal lezen in kaas als hij vanaf de Waagtoren naar beneden keek.

Echt druk was het niet op deze extra Kaasmarkt. De meeste toeristen hebben vorige week de 'laatste kaasmarkt van het seizoen' bezocht, niet beseffende dat er nog één zou komen. De speciale Ontzet-Kaasmarkt was vooral een Alkmaars onderonsje. Natuurlijk was ook burgemeester Anja Schouten aanwezig en wethouder Anjo van der Ven. De bel werd geluid door kunstenares Fiona Tan, die in de Grote Kerk het 'Grote Raam' schiep dat dit weekend officieel wordt onthuld.

'Zetter' Tony Stoker, betrokken bij de opbouw van de markt, kwam met het idee om het getal 450 op het Waagplein zichtbaar te maken door de kaaswielen zó te plaatsen dat ze cijfers werden. Dat idee werd enthousiast ontvangen. Kaasvader Willem Borst nam al gauw de leiding: "Daar móet je een foto van maken hoor." En zo geschiedde, want ook Streekstad Centraal was natuurlijk ook aanwezig op deze aller-, allerlaatste kaasmarkt van het jubileumjaar 2023.

Zo zag het er van boven uit. (foto: Bart Sikkes)

Pin It
Bekeken: 783x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/