De Dodenherdenking in Bergen werd drukbezocht. Op de mooie zonnige donderdagavond verzamelden naar schatting 200 inwoners zich bij de Ruïnekerk, om later deel te nemen aan de stille tocht naar de militaire begraafplaats aan de Kerkedijk. Daar voegden nog vele mensen zich bij hen om de plechtigheden bij te wonen.

De herdenking in Bergen is er niet een zoals vele anderen bij een oorlogsmonument. De 252 graven van geallieerde militairen die in de wijde regio sneuvelden, brengen de Tweede Wereldoorlog dichtbij. Het is nog niet zo lang geleden dat deze veelal jonge twintigers streden en stierven, voor vrijheid.

De herdenking begon om 18:30 uur bij de Ruïnekerk. Een kerk die veel oorlog heeft gezien. Vernietigd in 1574 om de Spanjaarden te dwarsbomen, vol met gaten geschoten in 1799 en natuurlijk WOII. Wethouder Yvonne Roos en kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker waren aanwezig en Naomi Stern en Deborah Kalkoene deelden hun verhaal. Om 19:30 uur ging de Stille Tocht naar de begraafplaats, met voorop leden van scoutinggroep De Heerlijkheid die de bloemstukken droegen. De colonne wandelde langs het Russisch Monument, dat wellicht even deed denken aan de oorlog die nu 2.400 km verderop woedt in Oekraïne. Hoe allianties kunnen wisselen.

Eenmaal aangekomen werden de plechtigheden onder grote belangstelling van jong en oud gehouden. Indrukwekkend, vooral voor nieuwkomers. Na de twee vroege minuten stilte - in de verte klonk de taptoe van een andere herdenking - het zingen van het volkslied en het hijsen van de vlaggen van de Royal Airforce en de Royal Navy Air Force, was het formele deel alweer voorbij. Maar velen bleven nog een tijdje om langs graven te wandelen en te praten over oorlog.
Pin It
Bekeken: 1266x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/