Een paar voetjes en een half beentje op een sokkel; het is het trieste resultaat van een hondsbrutale grafroof bij de algemene begraafplaats in Castricum. Een grafrover sloeg daar vorige week dinsdag op klaarlichte dag toe. Vier monumentjes werden met grof geweld van hun grafzerk afgebroken. De bronzen herinneringen werden gelukkig teruggevonden. "Hij was nog zo brutaal om terug te komen, maar hij had niet op ons gerekend", vertelt een verbijsterde beheerder aan mediapartner NH Nieuws.

"Ik was hier aan het werk en ik hoorde ineens heel hard 'pang'", zegt René Dekker die onderhoud verricht bij de begraafplaats. "Daarna liep er een man verdacht weg. Ik vertrouwde het niet en toen ik terugliep lag al dat brons op een hoopje bij een graf. Daar had hij de buit verzameld, met het idee om het later op te halen."

Dat begraafplaatsen regelmatig door bronsdieven worden bezocht, is bij beheerder Miel van de Velde wel bekend. Maar dat gebeurt dan meestal in het holst van de nacht. Dit keer om 12 uur in de middag. "We hebben juist de bosschages laag gehouden zodat we overzicht houden maar het gebeurt evengoed, het is bizar."

En het verhaal wordt nog gekker. Want de vermoedelijke bronsdief komt weer terug. "Mijn collega zag hem ineens weer de begraafplaats op fietsen. Ik ben er toen heen gerend om hem staande te houden. Hij mompelde in slecht Nederlands dat hij het toilet zocht. Ik geloofde er niks van. Hij schaamde zich nergens voor."

Omdat de man niet op heterdaad betrapt is, moet Van de Velde hem wel laten gaan. "Ik heb nog zijn fietstassen doorzocht maar kon niks vinden. Helaas hebben we geen enkel bewijs, dus dat was wel frustrerend."

Een van de afgebroken kunstwerken van een dame met een vlinder in haar hand staat voorlopig opgeslagen in de werkplaats van de begraafplaats. "Dat beeld is wel vijftig kilo zwaar. Dan moet je wel grof geweld gebruiken om dat los te krijgen. Het is erg triest, ga gewoon werken voor je geld."

Om nabestaanden niet te veel te laten schrikken is Van de Velde persoonlijk langs geweest om ze het slechte nieuws mee te delen. "Het is heel pijnlijk. Het levert bij de oud-ijzerboer, als die het tegenwoordig al wil hebben, een paar tientjes op. Maar de emotionele waarde is levensgroot."

"Het is shockerend dat je zo ver een grens overgaat", vertelt een van de nabestaanden. Het grafmonumentje van zijn opa, twee bronzen boomblaadjes, werd ook van de sokkel gesloopt. De kunstenaar gaat het repareren. "Je bent niet helemaal honderd als je dit doet. Het is onterend naar mijn opa toe."

De politie is op de hoogte van de poging tot diefstal en de vernielingen, maar er is nog niemand aangehouden. Of er in de toekomst echt iets tegen te doen is, is volgens Van de Velde lastig. "Met het plaatsen van camera's krijg je te maken met privacy van bezoekers. Ik hoop dat dit een waarschuwing is voor andere begraafplaatsen want het kan daar ook gebeuren."
Pin It
Bekeken: 763x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/