Het was een flinke klus die donderdagochtend op de Ridderstraat in Alkmaar geklaard moest worden: een betonnen put van 13.000 kilo moest de grond in gehesen worden. Het gebeurde onder toeziend oog van projectleider Jaco Vijn. "Het is altijd leuk om een project te hebben in de binnenstad van Alkmaar."

Het riool in de Ridderstraat wordt vervangen en er komt, net zoals in de Laat, een gescheiden rioolstelsel. Tot nu toe ging het regenwater samen met het vuile water naar de rioolzuivering en was de capaciteit hierdoor beperkt. Door een aparte rioolbuis aan te leggen kan het hemelwater uitlopen op de gracht en is de kans veel kleiner dat de straat blank komt te staan bij veel regen.

Het regenwater uit De Laat en de Ridderstraat komt via straatkolken en regenpijpen in het riool. Vervolgens loopt het naar de nieuwe verzamelput op de kruising van de Oudegracht en Ridderstraat en wordt dan via een uitloop geloosd op de gracht. Ook zijn er overlopen aangebracht tussen het hemelwaterriool en het vuilwaterriool. Bij extreme buien kan het vuilwaterwaterriool dus voor extra afvoer zorgen.

Overstroming zoals in 2021 zal straks niet snel meer gebeuren, volgens Jaco Vijn. En de 13 ton zware verzamelput heeft nog een ander voordeel:  "Eventueel als het droge seizoen komt kan deze put ook water uit de gracht pompen om het grondwaterpeil op peil te houden."

Los van de twee riolen ligt er ook nog een drainagetransportriool naar de Oudegracht. Bij een hoge grondwaterstand stijgt, draineert dit riool het overschot aan regenwater. In een droge periode kan de lage grondwaterstand juist worden aangevuld vanuit de gracht. Hiermee wordt droogte voor het groen zoals de bomen en struiken voorkomen.

De werkzaamheden duren nog zo'n acht weken maar voetgangers, fietsers en scooters kunnen aan het eind van donderdagmiddag langs de werkzaamheden.
Pin It
Bekeken: 4192x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/