Maandag start een nieuwe fase van de herinrichting van de A.C. de Graafweg (N241). De eerste grote afsluiting is tussen Opmeer en Wognum en zal volgens planning tot 14 april duren. "Voor het lokale verkeer gaat het zeker drukker worden", verwacht omgevingsmanager Daniël Eggermont van de provincie. Ook staat van maandag tot halverwege donderdag asfaltering van de N241 tussen de Langereis en Hoogwoud op de planning.

Er zijn drie omleidingsroutes: één via de N239 en N242 voor doorgaand verkeer en twee voor lokaal verkeer.  Verkeer wordt lokaal vanaf Opmeer richting de A7 omgeleid via de Opmeerderweg en de Westerstraat en vanaf de A7 naar Opmeer langs zuidkant via de Tramweg en de Spanbroekerweg.

De monsterklus is momenteel één van de grootste infrastructurele projecten van de provincie Noord-Holland. "Het begon al in 2010 waarna in 2015 werd besloten de weg aan te pakken. In 2017 zijn we de plannen concreet gaan maken", vertelt Van Eggermont tegen mediapartner NH Nieuws.

Twaalf kilometer weg wordt in zijn geheel verbreed en deels omgelegd. Zo verdwijnt de s-bocht. "Deze bocht gaat er helemaal uit. De nieuwe rotonde ligt er al en vanuit daar gaat de weg straks rechtdoor. Dat is deels al aangelegd", legt Sven Bruin, technische projectleider van Boskalis uit. Ook verdwijnen de meeste in- en uitritten om de weg veiliger te maken.

In het verleden gebeurden er veel ongelukken met dodelijke afloop of met ernstig letsel. Zodoende draagt de weg al jaren de bijnaam 'dodenweg'. Eggermont: "Dat kwam met name omdat de weg heel smal was en heel veel bomen vlak langs de weg stonden. Wat wij ook wel zeggen is dat het een weinig vergevingsgezinde weg is."

De nieuwe weg wordt anderhalve meter breder. "Voorheen als vrachtwagens elkaar passeerden, moesten ze uitwijken om te voorkomen dat spiegels elkaar raakten. Dat is straks verleden tijd", zegt Bruin.

Al in de zomer 2021 werden de voorbereidingen getroffen. Honderden bomen zijn gekapt en het oude fietspad is bijna overal weggehaald. Er wordt nu nog gewerkt aan het verleggen van de belangrijkste drinkwatertransportleiding in de regio en het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Bruin: "We begonnen met nieuwe sloten graven ver buiten de weg. De bermen worden namelijk tweemaal zo breed. En nu is het moment gekomen dat de meeste kabels en leidingen zijn omgelegd en gaan we daadwerkelijk aan de nieuwe weg werken."

De weg wordt in vijf etappes afgesloten. De eerste grote afsluiting tussen de Tramweg (Wognum) en de Floris van Noordwijklaan (Opmeer) duurt tot 14 april. Tot eind 2024 volgen nog vier grote afsluitingen. Liefhebbers van de Landbouwshow in Opmeer en andere grote evenementen hoeven zich geen zorgen te maken, daarmee wordt rekening gehouden.

Meer op noord-holland.nl en nhbereikbaar.nl.
Pin It
Bekeken: 4187x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/