Vrijdag werd het nieuwe dorpshart van Stompetoren officieel geopend. Burgemeester Anja Schouten van Alkmaar deed dat door een lint door te knippen bij het entree van het dorpsplein. Daarna mochten inwoners Liset Plugboer, Mieke Verhagen en Jan Nat het kunstwerk ‘de Lange Bank’ van Michiel Kluiters onthullen. Burgemeester Schouten benadrukte in haar toespraak dat de aanleg van het plein een zaak van lange adem is geweest. "Het was al ver voor de eeuwwisseling dat er plannen voor een nieuw dorpshart waren."

Het dorpsplein is het centrale middelpunt én sluitstuk van het nieuwe dorpshart, met 56 nieuwe woningen, een horecavoorziening en een grote supermarkt. Op deze plek werd voorheen gevoetbald. Het sportcomplex van SSV maakte plaats voor het dorpshart aan de Oterlekerweg en heeft nu een modern sportcomplex aan de Noordervaart.

Voor de winkelende dorpelingen is het plein een grote stap voorwaarts: tot voor kort konden ze namelijk alleen kiezen uit het beperkte assortiment van de buurtsuper, tegenwoordig kunnen ze terecht bij een échte supermarkt. "Er is nu zelfs vers brood, mensen lopen nog net niet in hun badjas over het plein naar de supermarkt", zegt Sylvester Liefting van de Dorpsraad Stompetoren tegen mediapartner NH Nieuws.

De Dorpsraad moest jarenlang duwen en trekken om Stompetoren aan een nieuw dorpshart te helpen. Nu het zo ver is, zijn ze dik tevreden. "Het hart voegt meer toe dan alleen functionaliteit, je merkt echt dat het dorp nu meer een geheel wordt", aldus Liefting.

De onthulling van het kunstwerk is onderdeel van een tweedaags feestprogramma, georganiseerd door de Dorpsraad Stompetoren met verschillende activiteiten. Waaronder een fototentoonstelling over de geschiedenis van Stompetoren in de Stompehoeve. Liefting: “Het dorpshart is klaar en dat vieren we dit weekend met een feestelijk programma voor de inwoners. We hebben er lang naar uitgekeken en kunnen trots zijn op de prachtige horeca locatie, moderne supermarkt, het plein met rondom nieuwe woningen en een toekomstbestendige sportvereniging in ons dorp.”

Het ontwerp van Michiel Kluiters werd uitgekozen door de kunstcommissie, die bestond uit dorpsbewoners Liset Plugboer, Mieke Verhagen en Jan Nat. Zij kozen het ontwerp van Michiel Kluiters. De Lange Bank is een bank met tekst die de geschiedenis van Stompetoren illustreert. Volgens de gemeente Alkmaar heeft het een functie "als rust- en ontmoetingsplek, klankbord om herinneringen op te halen en verhalen en anekdotes uit de geschiedenis opnieuw te herbeleven". (foto: Jan Jong Fotografie)

Pin It
Bekeken: 3219x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/