Politie en justitie hebben dinsdagochtend bij een grootschalige actie vijf invallen gedaan, waaronder op twee woonwagenkampen in Heerhugowaard. De andere huiszoekingen waren in Opmeer en Barendrecht. Onder meer auto's, drie vuurwapens en contant geld werden in beslag genomen. Twee mannen van 54 en 33 jaar oud zijn gearresteerd. De jongste zou betrokken zijn geweest bij het grootste opgerolde drugslab van België. Om 04:00 uur begon de massale actie in Heerhugowaard, Opmeer en Barendrecht. Urenlang zijn woningen en twee bedrijven doorzocht. Het gaat om twee rechercheonderzoeken naar de opgepakte mannen.

De 33-jarige bewoner wordt verdacht van betrokkenheid bij een synthetisch drugslab dat in september 2020 werd binnengevallen in het Belgische Lendelede. Dit lab was gevestigd in een oude varkensstal en zou het grootste drugslab zijn dat ooit in België is opgerold. Ook een bedrijfspand in Barendrecht is doorzocht. De verdenking bestaat dat hij op grote schaal synthetische drugslabs heeft opgezet. Hij zou grondstoffen en spullen voor synthetische drugsproductie verhandelen en synthetische drugs verkopen. Door gekraakte communicatiediensten zoals Encrochat en SKY-ECC is de recherche hem op het spoor gekomen, aldus de politie. Ook wordt er financieel onderzoek gedaan vanwege een verdenking van witwassen, onder andere door middel van Bitcoins.

In een tweede onderzoek naar de handel en wandel van een 54-jarige inwoner van Heerhugowaard hebben de FIOD en de politie een woning in Heerhugowaard en een autobedrijf in de gemeente Opmeer doorzocht. Hierbij zijn meerdere auto’s in beslag genomen, contant geld en luxe goederen. De man wordt ervan verdacht meerdere auto’s te hebben verhandeld waarvan de kilometerstand is teruggedraaid. De mogelijke schade bedraagt naar schatting 1500 euro per transactie. De man is aangehouden voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zit momenteel in beperkingen.

De politie en het Openbaar Ministerie zien deze acties als onderdeel van hun strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Bij ondermijnende criminaliteit vervagen de grenzen tussen de onder- en bovenwereld. Voor criminele activiteiten worden opgericht, vergunningen aangevraagd en bedrijfspanden gekocht of gehuurd. Hiervoor hebben ze medewerking nodig van de bovenwereld en moeten ze op zoek naar creatieve manieren om hun crimineel verkregen geld wit te wassen. Bij de doorzoekingen van vandaag werd daarom ook fysieke en digitale administratie in beslag genomen.
Pin It