Het Stedelijk Museum was woensdagmiddag een uurtje geopend als 'sportschool' om te demonstreren tegen de langere sluiting van de cultuursector. Handhavers van de gemeente Alkmaar waren er als de kippen bij om meteen een waarschuwing uit te delen. Na de tweede waarschuwing besloot museumdirecteur Patrick van Mil om 14:00 uur de actie af te blazen.

In het museum konden belangstellenden een sportles volgen tussen de kunstwerken. Een mondkapje en geldige QR-code waren verplicht om naar binnen te komen. De culturele sector is het er niet mee eens dat de 85.000 winkels wel open kunnen, maar dat openstelling van de honderden musea en theaters in de culturele sector voor te veel verplaatsingen zou leiden.

Vlak na de opening kreeg het Stedelijk Museum een eerste waarschuwing van de gemeente en kort daarop volgde de tweede waarschuwing. Een derde waarschuwing had een geldboete betekend voor het museum en dus besloot directeur Patrick van Mil de deuren te sluiten. In totaal is het museum ongeveer niet veel langer dan een uur open geweest.

De handhavingsactie van de zes toezichthouders die zich op het Canadaplein hadden verzameld en zich op het theater en het museum stortten, zo liet de museumdirecteur mediapartner NH Nieuws weten: “Het is jammer, maar de actie is niet bedoeld om tegen het gezag in te gaan, maar om aan politiek Den Haag en onze bezoekers te laten zien dat wij open kunnen en dat ook graag willen.”

De gemeente Alkmaar stelt in een reactie dat de handhaving bij het protest van vandaag hetzelfde is verlopen als bij het protest van de horeca van afgelopen zaterdag. "Eerst zijn we met de mensen in gesprek gegaan. Daarna hebben we dit nogmaals gedaan en is er een waarschuwing uitgedeeld waarop de betrokkenen besloten om hun actie te beëindigen."

Dat het protest van vandaag korter duurde dan dat van de horeca komt volgens de gemeente doordat er bij het horecaprotest veel meer ondernemers meededen en de locaties verder uit elkaar lagen. "Misschien geeft het qua tijd een scheef beeld", stelt de gemeente.
Pin It