De Fjoertoer in Egmond, het wandelevenement met bijzondere licht-, vuur- en geluidsacts dat moet plaatsvinden in de avonduren van vrijdag 27 en zaterdag 28 november, lijkt zonder flinke aanpassingen dit jaar niet door te kunnen gaan. De coronamaatregelen van het rijk verbieden tot 4 december alle evenementen in de avonduren. Er gelden alleen uitzonderingen voor professionele sportwedstrijden zonder publiek en culturele locaties, zoals theaters, concertzalen en bioscopen. Een wandelevenement kan moeilijk worden gerekend tot een professionele sportwedstrijd, en zou daarom tot 18:00 uur mogen duren. Organisator Le Champion is in overleg met de gemeente Bergen wat er dit jaar met de Fjoertoer moet gebeuren om het doorgang te laten vinden.

Afgelopen vrijdag kregen alle ingeschreven deelnemers van de Fjoertoer een update van de organisatie. Daarin werd aangekondigd dat de komende dagen de impact wordt bekeken van de nieuwe kabinetsmaatregelen: 'Wij gaan daarbij in overleg met de gemeente en betrokken instanties en komen in de loop van volgende week hierop terug bij alle betrokkenen met meer informatie. Houd onze mediakanalen hiervoor goed in de gaten. Het is voor zowel de organisatie, als wandelaars, kunstenaars, vrijwilligers en bewoners een vervelende situatie. Wij doen ons best om snel duidelijkheid te verschaffen en vragen daarvoor om ieders begrip.'

Vorig jaar besloot Le Champion het wandelevenement te annuleren nadat door oplopende coronacijfers steeds strengere maatregelen gingen gelden. "De gezondheid en veiligheid van alle deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen staan altijd voorop. Dat gold vorig jaar en dat is dit jaar niet anders," zegt Ron van der Jagt, directeur van Le Champion tegen Duinstreek Centraal. Toch vindt hij de situatie van nu onvergelijkbaar met vorig jaar, bijvoorbeeld omdat vorig jaar nog niemand gevaccineerd was en er nu andere kabinetsmaatregelen gelden. "Wij willen een mooi evenement organiseren, als het veilig en verantwoord kan. Wat er nu wel en niet kan, is voor ons de grote vraag. De rijksoverheid communiceert algemeenheden, en laat het dan aan de veiligheidsregio's en de gemeenten over om de maatregelen te interpreteren. Ik vind het niet duidelijk welke evenementen er nu wel en wat er niet mogen. We zijn nu in overleg met de lokale overheden. De komende dagen wordt duidelijk hoe de gemeente Bergen tegen de Fjoertoer aankijkt. Dan laten we dat meteen aan alle deelnemers weten."

Volgens directeur Van der Jagt bestaat nog steeds de mogelijkheid dat de Fjoertoer dit jaar doorgaat. Hij meldt desgevraagd dat hij geen weet heeft van afzeggingen van deelnemers aan de Fjoertoer na de opleving van de corona-pandemie en de afkondiging van de strengere coronamaatregelen: "Daar is mij nog niets van gebleken." Hij denkt niet dat mensen hun inschrijfgeld kunnen terugkrijgen als zij vanwege het besmettingsrisico niet langer willen meedoen. Volgens de Algemene Voorwaarden van de Fjoertoer 2021 wordt bij annulering na 17 oktober geen inschrijfgeld meer gerestitueerd.
Pin It