Vanwege het warme weer is er een toename van het aantal bomen dat lijdt aan iepziekte. Deze ziekte leidt tot sterfte en is besmettelijk. In Alkmaar is de ziekte ontdekt in onder andere in de Alkmaarderhout en aan de Rekerdijk. Zieke iepen worden binnen twee weken na ontdekking verwijderd, ook die op priv├ęterrein. Wie iepziekte constateert wordt verzocht dit te melden bij Stadswerk072.

Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze wordt via de wortels overgedragen, maar de Iepenspintkever kan de schimmel met zich meedragen en zo bomen in een veel grotere straal infecteren. Een aangetaste iep sluit besmette houtvaten af, waardoor takken en twijgen verwelken en de bladeren eraf vallen. Het is dus van belang dat zieke bomen zo snel mogelijk gekapt, versnipperd en afgevoerd wordt door een gecertificeerd bedrijf.

Zieke bomen worden gemarkeerd en direct of hooguit binnen twee weken gekapt om verspreiding tegen te gaan. Het stamhout mag niet als brandhout worden opgeslagen, omdat dit de perfecte locatie is voor de Iepenspintkever om zijn eitjes te leggen. Gekapte bomen worden, waar mogelijk, vervangen door nieuwe bomen.

In gemeente Alkmaar staan rond 50.000 bomen, waaronder een tiende Iepenbomen. Wie een zieke iep ziet wordt verzocht dit te melden via stadswerk072.nl of via het telefoonnummer 14 072.
Pin It