Restaurant Wildschut aan de Stationsweg in Heiloo is failliet. Het faillissement is afgelopen week uitgesproken door de rechtbank Noord-Holland. Gasten die al hadden gereserveerd voor december, waaronder kerst, moeten op zoek naar een alternatief.
De zaak stond al langere tijd in de verkoop en ging de laatste twee weken al niet meer open. De betalingsverplichtingen liepen verder op en door de eigenaar werd een faillissement aangevraagd. De schulden bedragen naar schatting ongeveer 200.000 euro.
Restaurant Wildschut werd ruim twintig jaar geleden geopend door de familie Wildschut en is sindsdien een bekende naam in het centrum van Heiloo. Henk Wildschut en Judith Kramer verkochten eind 2019 hun restaurant aan dorpsgenoten Rob Pools, Mirjam van het Maalpad en Jules Breuer.
Die hadden in Egmond aan Zee de nodige tegenslag ondervonden met restaurant De Klok, dat in 2018 in vlammen opging. Henk Wildschut zou als chef-kok in restaurant Wildschut blijven werken. (tekst gaat verder onder de foto)
Met een nieuwe inrichting werd geprobeerd meer publiek te trekken. (foto: aangeleverd)Maar kort na de overname brak de corona-pandemie uit. De nieuwe eigenaren hebben daar nog met nieuwe afhaalformules het beste van proberen te maken, maar toch liepen de schulden op. Vier jaar later probeerden de eigenaren een faillissement te voorkomen via een speciale wettelijke regeling voor bedrijven met financiële problemen. Dan kan de ondernemer afspraken maken met schuldeisers.
In dat traject kocht Robbert Peek uit Bergen het restaurant. Peek presenteert zichzelf als specialist in faillissementen en doorstarts. Hij schrijft daar boeken over, geeft lezingen over het onderwerp en investeert zelf in noodlijdende restaurants.
Zo was Peek in zijn woonplaats in 2020 restaurant Zilt begonnen, op de plek waar De Zilte Zoen een maand eerder failliet was gegaan. Eind 2024 vroeg hij het faillissement aan van Zilt. Als oorzaken werden genoemd een onzeker financieel perspectief, slecht weer en personeelsproblemen. (tekst gaat verder onder de foto)
Bij de overname in 2019 was afgesproken dat Henk Wildschut als chef-kok in de keuken zou blijven werken. (foto: aangeleverd)Vorige maand prees Peek restaurant Wildschut nog aan op zijn LinkedIn-pagina als een prachtige horecazaak. Hij noemde zijn ingreep een succesvolle doorstart, waarbij het restaurant weer op de kaart werd gezet. Volgens hem draaide de horecazaak weer stabiel: "De Franse keuken, heerlijke wildgerechten en de gastvrijheid en de sfeer zijn terug op het niveau dat deze zaak verdient." Volgens Peek had het restaurant nu een eigenaar nodig die er vaak is, en past dat niet bij hem als investeerder.
Volgens Peek draaide Wildschut haar hoogseizoen in de herfst en winter, "dus dit is het perfecte moment om in te stappen, kerst zit al vol." De gezochte horecaondernemer 'met passie en energie om Wildschut weer verder te laten groeien' meldde zich waarschijnlijk niet, waarna de zaak in december de deuren gesloten hield. (tekst gaat verder onder de foto)
Restaurant Wildschut had binnen 100 zitplaatsen, 20 zitplaatsen op het voorterras en 40 zitplaatsen in de binnentuin. (foto: aangeleverd)Tien medewerkers moeten door het faillissement op zoek naar een andere baan. Curator Axel de Groot van Tanger Boddaert Advocaten in Alkmaar wikkelt het faillissement af. De ondernemer zal hem bekend zijn, want deze curator wikkelde ook diens faillissement af van Zilt in Bergen aan Zee.
Volgens de curator wordt nog onderzocht wat de exacte oorzaken zijn. Wel is duidelijk dat verschillende aanpassingen de zaak niet hebben gered. Zo werd de menukaart gewijzigd, het interieur aangepast en werd geprobeerd een jonger publiek aan te spreken. Dat bleek volgens de curator nog steeds niet genoeg om de kosten te dekken.
Alle reserveringen voor de maand december zijn geannuleerd. Het restaurant was met kerst vrijwel volgeboekt. De curator verwacht weinig van een doorstart. Het restaurant stond al maanden te koop zonder succes. Ook de huur van het pand wordt binnenkort opgezegd. (tekst gaat verder onder de foto)
Restaurant Wildschut zat sinds 20 jaar in het centrum van Heiloo. (foto: aangeleverd)Mocht zich toch nog een kandidaat melden, dan moet dat volgens de curator snel gebeuren. Met de schulden van 200.000 euro, kon de exploitatie van het restaurant volgens de website van de horecamakelaars worden overgenomen voor 75.000 euro, met een maandelijkse huur van ruim 7300 euro. Hoe dat met de schuldenlast aantrekkelijk was voor een nieuwe ondernemer, is waarschijnlijk goed uit te leggen door een specialist in doorstarts zoals de vorige eigenaar.
