Het mag gerust opmerkelijk worden genoemd wat zich de afgelopen maanden heeft afgespeeld rond het Slotkwartier van Egmond aan den Hoef. Het Sancti Proeflokaal van Brouwerij Egmond werd geëxploiteerd zonder vergunning die wél hoort bij de wettelijke eisen voor zo’n horecazaak. Omwonenden die geluidsoverlast ondervonden van de terrassen klopten daarvoor tevergeefs aan bij de gemeente Bergen. De rechter bleek nodig om een einde te maken aan de illegale situatie.
Het proeflokaal van Brouwerij Egmond moest na de uitspraak van de rechter meteen de deuren sluiten. De terrassen bleken illegaal. Er mocht op basis van de verleende ontheffing bovendien geen proeflokaal worden gedreven in Hoeve Overslot. Toch liet de gemeente Bergen deze situatie maandenlang voortbestaan, ondanks vele klachten van omwonenden. (tekst gaat verder onder de foto)

Verantwoordelijk wethouder Ernest Briët heeft moeite de volgens de rechter gemaakte fouten te erkennen: "Wij dachten het goed gedaan te hebben, maar daar denkt de voorzieningenrechter anders over. Achteraf gezien hadden we eerst de juiste horeca-vergunning moeten afgeven. De rechter heeft ons op de vingers getikt."
Heel snel kwam de gemeente deze week met een restaurantvergunning voor het hernoemde ‘Proeverij Egmond’. Met duidelijkere regels en zonder terrasgebruik. Het nieuwe concept richt zich meer op het aanbieden van hapjes en eten, en minder op het schenken van alcohol. Briët benadrukt dat het terras voorlopig gesloten blijft: “We kijken nu naar aanpassingen om het terras mogelijk later weer open te stellen, maar voorlopig is die vergunning ingetrokken.” (tekst gaat verder onder de foto)

Het kan nogal frappant worden genoemd: Brouwerij Egmond, de brouwerij van abdijbieren zoals Sancti Adalberti, zocht jarenlang naar een plek waar vooral de eigen bieren kunnen worden uitgeserveerd en geproefd. Volgens de wet kan dat daar echter niet: noch met de oude ontheffing, noch met de nieuwe vergunning. Of Brouwerij Egmond dat nu wil of niet, de horecazaak zal de nadruk moeten leggen op het serveren van hapjes en gerechten.
Volgens wethouder Ernest Briët gaan ze dat in het nieuwe bedrijfsconcept ook doen, en beloven ze het proeven van alcoholische dranken minder centraal te stellen. Ze hebben daarom meteen het woord 'Proeflokaal' in hun naam losgelaten. 'Proeverij Egmond' is de nieuwe naam. (tekst gaat verder onder de foto)

De gemeente komt volgens de wethouder binnenkort met plannen om de voorzijde van de Proeverij opnieuw in te richten, waardoor daar meer ruimte ontstaat voor een terras. Als het terras aan de achterzijde kleiner wordt of wegblijft, ervaren omwonenden volgens Briët wellicht veel minder overlast en is het voor de exploitant toch rendabel, zo hoopt de wethouder. “Het moet sowieso meer naar een restaurantmodel, wat binnen het bestemmingsplan past.”
Jaap Bond, de nieuwe waarnemend burgemeester, ondertekende dinsdag de vergunning. Hij blikt terug op de gevolgde procedure. “Als je alles van tevoren had geweten, dan had je eerst de juiste vergunning afgegeven en dan het gesprek aangegaan over het terras, wat we nu eigenlijk doen. De rechter heeft ons teruggefloten, maar hiermee hopen we alles rechtgezet te hebben, voor omwonenden en exploitant,” zei Bond. (tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Briët denkt daarentegen niet dat de gemeente fouten heeft gemaakt, "maar het had wel beter gemoeten". Gevraagd naar een toelichting daarop, stelt de wethouder dat het aan de exploitant is om binnen de toegestane ruimte te opereren. Maar hij lijkt te erkennen dat de impact en overlast voor omwonenden serieus is onderschat. “Er waren klachten over geluidsoverlast, vooral van het terras, en dat is in de ogen van de omwonenden best ernstig geweest. Het is wellicht onderschat hoeveel impact de activiteiten zouden hebben.”
Wethouder Briët gaf aan dat gesprekken met omwonenden hebben plaatsgevonden, maar dat de direct klagers vanwege strenge voorwaarden niet mee wilden doen aan overleg. Dat heeft er mee te maken dat er nog een juridische procedure loopt. Briët: “We willen graag uit deze impasse komen en zoeken naar een oplossing waar exploitant en buurtbewoners zich in kunnen vinden. Het is topprioriteit.”