Reclame
Bekeken: 2154x

De Kennemerstraatweg in Alkmaar is druk en soms komt er ook nog extra herrie bovenop het 'normale' straatgeluid. Sirenes, hard optrekkende auto's en motoren, ronkende vrachtwagens. Vooral in de oudere panden is het straatgeluid dan goed te horen, maar daar wordt nu wat aan gedaan. Mooi meegenomen: de geluidsisolatie die wordt toegepast werkt ook als warmte-isolatie.

"We zijn nu ongeveer vijf maanden bezig. We hebben vanaf de binnenstad tot de stoplichten hier nu 25 woningen gedaan", vertelt Stefan van het bouwbedrijf uit Alkmaar dat de werkzaamheden uitvoert. Hij wijst naar de kruising met de Juliana van Stolberglaan. "Voorbij de kruising tot aan de ringweg zijn er nog 90 panden die worden gedaan. Daar moeten we ons dan weer voor inschrijven bij de gemeente."

In oudere huizen aan de Kennemerstraatweg klinkt binnen tot zo'n 65 decibel straatgeluid, vér boven het wettelijk gestelde maximum van 43 decibel. Aan de Heilooër Tolweg is zelfs tot 67 decibel gemeten. Het maximum moet teruggebracht worden naar 38 decibel. Het isolatieproject is van het Rijk, maar de gemeente waakt erover. (tekst gaat verder onder de foto)

Een man in een groene shirt is bezig met gereedschap op een balkon, vermoedelijk met kluswerkzaamheden aan een deur of raamkozijn. Stefan moet wat extra knutselen om geluidswerende strips te kunnen plaatsen tussen de balkondeur en het kozijn. (foto: Streekstad Centraal)


De bewoners van het pand waar Stefan en zijn collega Ewald nu aan werken zijn blij met de maatregelen. "Al gaat het vooral om de warmte-isolatie die het met zich meebrengt. Het geluid van de straat zijn we wel aan gewend. Maar met dat enkele glas kan het hier later op de dag, als de zon op de gevel komt, erg warm worden en dan duurt het lang voordat het afkoelt. Wél denk ik dat het straks goed opvalt dat het ineens een stuk stiller is."

Alweer even geleden waren er al 'technische mensen' over de vloer geweest. "Toen is gekeken welke maatregelen nodig waren om het geluidsniveau omlaag te krijgen. Ze hadden het over voorzetglas op latten voor de deuren en ramen aan de voorkant, en ook het voorste raam aan de zijgevel. Er zitten een paar ouderwetse schuiframen tussen, die zijn wel een uitdaging. Nu hoor ik dat ik dat het meeste toch vacuümglas wordt. En dan verder strips om kieren te dichten, en mechanische ventilatie." (tekst gaat verder onder de foto)

Man in a green shirt holding a long white pole next to a miter saw and standing in front of a hedge on a sunny day. Een mooie klus, vindt ook Ewald. Hij werkt er dan ook met zichtbaar plezier aan. (foto: Streekstad Centraal)


"Het is een mooie klus", vertelt Stefan. "Nieuwe deuren en nieuwe ramen bij sommige woningen, bij andere woningen weer alleen voorzetglas en strips. Sommige woningen krijgen geluidsisolatie in het dak. Het is net wat er nodig is." Stefan en zijn maat Ewald hebben al zo hun uitdagingen gehad. "Er zitten veel oude panden tussen. Scheef, beroerd. Vooral met nieuwe deuren en ramen is dat een uitdaging."

"Ja, en soms hebben we beperkingen omdat het om een monument gaat", vervolgt Stefan. "Laatst hadden we een huis waar geen duivenjagers mochten worden toegepast, dat is een decoratieve profielvorm in de kozijnen. Dan moet het allemaal toch weer anders. En een paar huizen verderop is vacuümglas in de kozijnen geplaatst, dat is maar acht millimeter dik. Elke woning is weer anders, dat houdt het interessant", besluit Stefan.

Niet alleen huizen aan de Kennemerstraatweg worden aangepakt, ook woningen in dwarsstraten waar het straatgeluid te hard binnen komt. "Het gaat totaal om 115 woningen", aldus Tom Jonker van de betrokken Omgevingsdienst NHN. "Wat ik van mijn collega's begrepen heb is dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hiervoor een budget van 646.760 euro ter beschikking heeft gesteld. De kosten worden voor honderd procent vergoed, en wat ik ook begreep is dat eventuele aanvullende kosten ook gewoon worden gedekt."
Pin It
Reclame

Agenda