Reclame

"En daar gaat ze, met een brede glimlach over de finish", klinkt het door de luidsprekers bij skiclub Il Primo in Bergen. De trotse deelneemster zwaait enthousiast naar haar vader en springt juichend op haar ski's. Hij steekt zijn hand uit voor een high five: "Goed gedaan!"

Het is geen verrassing dat de skistokken en lange latten weer tevoorschijn zijn gehaald bij Il Primo; de lessen starten elk jaar in september, en ook de trainingen voor de G-sporters - atleten met een verstandelijke beperking - zijn weer in volle gang. (tekst loopt verder onder de foto)

Mensen helpen elkaar terwijl ze zich voorbereiden op een buitenactiviteit met ski's op een helling met kunstmatige sneeuw, omringd door bomen. Na acht jaar wordt de Special Olympics weer eens in Bergen georganiseerd. (foto: Streekstad Centraal)


Maar zaterdag was bijzonder, want na acht jaar werd het jaarlijkse Special Olympics Nationaal Sneeuwsport Evenement weer eens in Bergen georganiseerd. Skiën, langlaufen, snowboarden - zo'n vijftig deelnemers vanuit heel Nederland kregen de kans om hun talenten te tonen en dat deden ze met volle overgave.

"Dat is mijn maatje!", roept één van de deelnemers, terwijl hij de sporter ziet finishen. Trots kijkt hij toe. Iedereen mocht meedoen aan de competitie, ongeacht hoe goed ze zijn of hun leeftijd. "Ze zullen misschien nooit de top bereiken, maar ze geven alles wat ze kunnen. En dat maakt het speciaal", vertelt Paula de Wit van de organisatie. "Bij de Special Olympics worden ze in groepjes verdeeld op basis van niveau, niet op leeftijd. Zo heeft iedereen een kans." (tekst loopt verder onder de foto)

Vrouw in rode jas staat voor een verzameling ski's en snowboarden bij een skiclub. De grote glimlach op het gezicht van Paula de Wit is zaterdag niet te missen. (foto: Streekstad Centraal)


Het doel van het evenement is volgens haar niet alleen om de sporters meer zelfvertrouwen te geven in wat ze kunnen, maar ook om meer bekendheid te creëren. "Ik krijg nog regelmatig de vraag: Special Olympics, wat is dat?" Het is een internationale organisatie die sporttrainingen en wedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Door deelname krijgen ze meer zelfvertrouwen, maken ze vrienden en komen ze in beweging.

In Nederland zijn er drie grote clubs die G-ski aanbieden, en die zijn te vinden in Bergen, Nieuwegein en Uden. Paula vindt dat het er te weinig zijn. "Voor alle sporten zou er G-teams moeten zijn. Het mooiste is als ouders naar me toe komen en zeggen: 'Als mijn kind oud genoeg is, doet hij ook mee.'" (tekst loopt verder onder de foto)

Twee personen poseren lachend voor de camera op een skibaan met een Special Olympics Nederland banner. "Of het nu G'ers zijn of het reguliere wedstrijdteam iedereen die aan skisport doet, is enthousiast over het skiën. En daar gaat het mij om", zegt trainster Angeline Jehenson (rechts), trots op haar 'racemonsters' zoals Britt Koning (links). (foto: Streekstad Centraal)


Het evenement in Bergen is volledig door vrijwilligers georganiseerd, waaronder Paula zelf, wat betekent dat het niet zo vaak voorkomt. "Het kost me veel tijd, maar het geeft me ook zoveel energie om te zien hoe de sporters stralen."

De 21-jarige Britt Koning is één van de skiesters die meedoet aan de competitie. "Mijn droom is om mee te doen aan de paralympische spelen", zegt ze vol enthousiasme. Ze skiet al sinds haar vijfde en voelt zich helemaal thuis in de G-sport. "Bij een normaal team voel ik me niet thuis, bij de G-skiers wel. Ik hoop vandaag natuurlijk op een medaille, maar ik ga er gewoon voor. Ik ga lekker knallen!" (tekst loopt verder onder de foto)

Mensen kijken vanaf een overdekte plek naar een activiteit buiten, met bomen en een gebouw op de achtergrond. Familie en vrienden kijken trots toe hoe de deelnemers over de borstelbaan van Il Primo sjezen. "Het is toch mooi om te zien", zegt een vader. (foto: Streekstad Centraal)


Ook de 16-jarige Mark staat stevig in zijn skies. Een jaar geleden begon hij bij de skivereniging in Nieuwegein. "Met school gaan we naar Oostenrijk, en daar wilde ik voor trainen", legt hij uit. "Het leukste vind ik om superhard naar beneden te skiën, en ik ben nog nooit gevallen", zegt hij trots. Ook 74-jarige Huub vindt het enorm leuk om zo snel mogelijk naar beneden te gaan tijdens het langlaufen.

En aan het einde van de dag hoeft niemand teleurgesteld naar huis, want iedereen komt op het podium. Ook Paula is zeer tevreden. Toen Streekstad Centraal haar vroeg wat ze het mooiste vond van de dag, antwoordde ze met een grote glimlach: "Het genieten van de sporters. Daar doe je het voor."
Pin It
Bekeken: 407x
Reclame