Het raadslid stapt naar een microfoon maar die blijft uit en hij is niet verstaanbaar. Voorzitter Anja Schouten is het écht zat. "U krijgt níet het woord. Meneer, als ik u nog een keer moet corrigeren dan ontneem ik u het woord voor dit agendapunt", zegt ze. "U zult écht even rustig moeten worden."

De Alkmaarse gemeenteraad en oplopende gemoederen gaan wel vaker hand in hand. Maar nog nooit liep de spanning zo hoog op om een woord in een gemeentelijk document. Het woord in kwestie: 'gelukszoekers'. PvdD-fractievoorzitter Kıvılcım Pınar maakte zich er opnieuw uitvoerig druk over als anderen dat niet willen doen. Schouten riep hem veelvuldig tot de orde en kwam zelfs met die serieuze, laatste waarschuwing.

Het woord 'gelukszoekers' staat in het raadsvoorstel voor ingebruikname van het opvangcentrum Robonsbosweg onder het kopje 'Veiligheidsrisico's' en gaat als volgt: "Er kunnen andere mensen mee naar binnen komen, die er niks te zoeken hebben (uitgeprocedeerde asielzoekers, andere vluchtelingen, gelukszoekers maar ook mensen, waaronder daklozen, uit de omgeving zelf) waardoor onrust ontstaat."

PvdD fractievoorzitter Kivilcim Pinar vloog tijdens de raadsvergadering uit de bocht en werd door voorzitter Anja Schouten gecorrigeerd. (foto: LinkedIn)


Pinar wilde 'gelukszoekers' verwijderd hebben en kreeg daarbij steun van onder andere GroenLinks en de SP. De fracties vinden het woord niet thuishoren in een gemeentelijk document. "En het voegt niets toe dus haal het gewoon weg", zei Corina Garcia. SP-fractievoorzitter Rigo Wijdoogen is het daarmee eens. "Het heeft de schijn van racisme. Dat hoor je niet in een officieel stuk te hebben. Ik zeg niet dat het zo ís, maar ik vind dat je álle schijn en alle gevoelens daaromheen moet voorkomen."

Maar OPA en D66 zien het probleem niet en D66-raadslid Elly Konijn vindt de discussie maar tijdverspilling. Het hoofdonderwerp is het opvangcentrum dat het college van B&W wil realiseren. Kıvılcım Pınar wil haar een vraag stellen, maar dwaalt - opnieuw - af. Voorzitter Anja Schouten begint dat zat te worden. "U heeft hier met elkaar in de commissievergadering ook al bijna drie kwartier over gesproken". Pinar reageert: "Maar niet met mevrouw Konijn." Na nog wat gesteggel start hij zijn vraag weer op.

"Heb ik goed begrepen dat D66 dit woord fijn vindt, die in de afgelopen tientallen jaren door allerlei soorten rechtsextremistische partijen, allerlei soorten xenofobische partijen stigmatiserend wordt gebruikt, goed vindt..." - "Nee nee nee, meneer Pinar! Meneer Pinar. Meneer... meneer Pinar!", breekt voorzitter Anja Schouten weer in, maar hij draaft door. "U gebruikt véél te grote woorden. Blijf bij het vergaderdoel."

Gemeenteraadsvoorzitter / burgemeester Anja Schouten moest meermalen stevig optreden tijdens de raadsvergadering. (foto: Streekstad Centraal)


De PvdD-fractievoorzitter krijgt een flinke waarschuwing. Daarmee lijkt het gedaan, maar dat is het niet. GL-raadslid Corina Garcia zwengelt de discussie weer aan en Kıvılcım Pınar bemoeit zich er ook mee. Daarbij negeert hij de voorzitter. De microfoon helpt hem deze keer niet want die blijft uit. Voor Schouten is de maat vol en ze dreigt Pinar het woord - voor dit onderwerp - definitief te ontnemen en maant hem voor het laatst tot kalmte.

Pinar kan het later niet laten om toch nog even iets toe te voegen. Daarna wordt door raadsleden van de diverse fracties nog over en weer gesproken over het woord 'gelukszoekers'. Wanneer het woord aan FVD-fractievoorzitter Jelle Wittebrood is, richt hij zich tot iedereen die struikelde over het woord. "Ik denk dat u heel erg het belang van deze vergadering voorbij gaat."

De motie om het woord te verwijderen krijgt uiteindelijk niet genoeg stemmen. Het voorstel van het college om het oude belastingkantoor te gebruiken voor de opvang van maximaal 150 asielzoekers, 150 statushouders en 150 Alkmaarse spoedzoekers wordt vervolgens door alle fracties aangenomen, behalve door de FVD.
Pin It
Bekeken: 1002x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/