Meer bezoekers, meer beleving, andere ervaring. Bij Museum Broekerveiling zijn ze er druk mee. De oudste doorvaargroenteveiling van de wereld heeft de wind na de gemeentelijk fusie weer in de zeilen weten te vangen. De nieuwe gemeente onderkent het belang en er werd een flinke sponsor aan de haak geslagen. Maar zo'n ontwikkeling gaat niet vanzelf, daar is een flinke hoeveelheid vrijwilligers bij nodig. "Zoals we het nu willen doen, hebben we het nooit gedaan."

Het museum staat daarom donderdag 18 april in het teken van vrijwilligerswerk. Voor het vinden van een nieuwe hobby, ontmoeten van mensen of leveren van een bijdrage aan het lokale toerisme. "Laat ik duidelijk zijn: zonder vrijwilligers is er geen museum", zegt projectmanager Wouter van Assendelft in gesprek met Streekstad Centraal.

De veiling wil met de dag geïnteresseerden laten ervaren wat het betekent om vrijwilliger te zijn. Die zijn bijvoorbeeld werkzaam bij de balie, in het depot of bij het beheer van de boten. "Tijdens de open dag willen we vooral laten zien wat mogelijk is. Welke functies er zijn en wat dat inhoudt. We hebben voor ieder wat wils." (tekst gaat door onder foto)

Stichting Goede Doelen Nh1816 geeft Museum BroekerVeiling de komende vier jaar een jaarlijkse bijdrage van 30.000 euro. (Foto: aangeleverd)


"Eigenlijk zijn we altijd wel bezig met de werving van nieuwe mensen. De meeste komen na hun pensionering bij ons terecht, maar op een gegeven moment willen ze ook stoppen met hun vrijwilligersbaan", benadrukt Van Assendelft. "We werken met achttien fte en daarnaast zo'n tweehonderd vrijwilligers. Dat geeft wel aan dat we veel belang hechten aan onze vrijwilligers. We hebben continu aanwas nodig van nieuwe mensen."

En voor die vrijwilligers zijn tal van functies beschikbaar. Van Assendelft denkt meteen aan gidsen. "We doen rondleidingen op aanvraag. in verschillende talen. Wat we heel goed kunnen gebruiken zijn gidsen die talen als Frans en Italiaans kunnen spreken. Het is op afroep, dus niet dagelijks en meteen een leuke job voor iemand die een taal weer even wil opfrissen. Maar laat ik het zo zeggen, we zijn met iedereen blij en zoeken natuurlijk niet alleen gidsen. Voor het beheer van de boten, maar ook bijvoorbeeld achter de balie zijn altijd vacatures." (Tekst gaat verder onder de foto)

Dijk en Waard Jaarlijks brengen tienduizenden mensen, voornamelijk groepen toeristen, een bezoek aan het museum in Broek op Langedijk. (foto: Streekstad Centraal)


De open dag van donderdag 18 april zal vooral draaien om rondleidingen en demonstraties. Er zijn twee startmomenten. "Dat zijn 10:30 en 14:00 uur", legt Van Assendelft uit. "Elke sessie begint met koffie en huisgemaakte appelgebak in de centrale ruimte." Vrijwilligers, maar ook personeelsleden zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven over de verschillende vormen van het werk. Vervolgens is het mogelijk om een kijkje achter de schermen te krijgen. "Oftewel een mooie kans om vragen te stellen."

De aankondiging voor de open dag is inmiddels de wereld in geslingerd. Het wachten is op de bewuste donderdag. En dat is voor Van Assendelft en zijn team nog best wel spannend. "We gaan het nog een aantal keer op social media laten rondzingen, want we hopen natuurlijk op veel geïnteresseerden."


Vooraf aanmelden voor de open dag van Museum BroekerVeiling wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. Corina de Haas is bereikbaar via het telefoonnummer 0226 - 31 38 07 en per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Pin It
Bekeken: 495x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/