Er kan eindelijk een streep onder. Of er kan eindelijk begonnen worden. Hoe dan ook, er ligt een plan klaar voor het nieuwe dorpshart van Bergen. En dat mag best een mijlpaal heten. Na jaren van procedureel gedoe, gesteggel, bezoek aan de Raad van State en een verkiezing mag het ontwerp voor 'Het Ensemble' zich de winnaar noemen. “Transparantie werkt, je hoort nu weinig wanklanken”, aldus inwoner Mareike Naumann.

De gemeente Bergen laat weten dat de schep in 2025 daadwerkelijk de grond in kan voor de realisatie van woningen, winkels, een parkeergarage en een nieuw pand voor Bergens Harmonieorkest. De schep die de grond in gaat is er eentje van bouwbedrijf Henselmans, dat het plan in januari aan de bewoners presenteerde tijdens een verkiezing.

Zo gaat het nieuwe dorpshart van Bergen er straks uit zien (afbeelding: Henselmans)


Daarmee wist het bedrijf meer dan de helft van de ruim 700 geldige stemmen in de wacht te slepen, ten koste van het alternatieve plan 'De Harmoniehuizen'. Het Henselman-plan voldoet volgens de gemeente bovendien het best aan de gestelde kaders qua duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en participatie. De verliezende partij heeft twee weken om bezwaar te maken.

Als er geen bezwaar gemaakt wordt, komt er een einde aan een zich al jaren voortslepende discussie. Eerdere plannen met onder meer een supermarkt konden rekenen op veel kritiek en fel verzet. In 2019 stapten bewoners naar de Raad van State, en die zette een streep door het bestemmingsplan. Daarmee sneuvelde het plan voor de supermarkt.

Maar eind januari lagen er dus twee nieuwe plannen klaar voor het dorpshart: Het Ensemble en De Harmoniehuizen, waar door bewoners op gestemd mocht worden. "Er waren 7.000 unieke stembiljetten beschikbaar", laat wethouder Yvonne Roos NH weten, mediapartner van Streekstad Centraal. "Er zijn 723 geldige stemmen uitgebracht, waarvan 58 procent op Het Ensemble. Dat tien procent heeft gestemd, vinden wij als college een mooi resultaat.
Pin It
Bekeken: 558x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/