Hoe je het went of keert; het overlijden van een dierbare is een cruciaal moment in je leven. En die periode van rouw en verlies ziet er de laatste jaren toch anders uit dan voorheen. Waar mensen eerst kozen voor uitvaarten met veel genodigden in een afscheidshuis, is dat tegenwoordig toch echt anders. Of dat door corona komt?

Dat durft Heerhugowaarder Pieter Dekker niet te zeggen. Met zijn onderneming is hij een van de grootste uitvaartbedrijven in de kop van Noord-Holland. Dekker beschikt onder meer over uitvaartcentra in Sint-Pancras en Zuid-Scharwoude. "Kijk, de tijden veranderen. De branche was al bezig met een verschuiving naar intiemere uitvaarten, maar dat proces is denk ik wel versneld", legt hij uit aan onze verslaggever. "Wat we wel zien is dat veel uitvaarten digitaal te volgen zijn." Ook uitvaartverzorger Ton Groot, die met name in gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo werkt, ziet dezelfde trend. "Mensen hebben vaak helemaal geen zin in heel veel genodigden. Ze kiezen voor de familie en vrienden die ze wekelijks of maandelijks zien."

Maar er zijn ook verschillen. Want waarbij Groot nog vooral in een centrum te vinden is, zijn de uitvaartdiensten die Dekker verzorgd geregeld buiten het afscheidshuis. "We zijn meer op locatie en dat vind ik eigenlijk ook wel leuk aan het vak. Bezig met de dienst zijn, maar ook met catering en televisieschermen." Dat klinkt als een behoorlijke operatie om binnen een paar dagen te organiseren. "Ja, dat is het ook, maar dat is ons werk in de basis natuurlijk altijd al geweest. De trends waar we het nu over hebben is wat de mensen willen." Groot vervolgt: "En de trend van cremeren zet ook gewoon door. Eerlijk gezegd is dat met dit weer wel prettiger. Je staat in een crematorium en alles is onder een dak." (Beeld: Uitvaartverzorging Pieter Dekker)
Pin It
Bekeken: 1289x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/