De laatste expositie die door Galerie Conny van Kasteel in Egmond aan Zee zal worden gehouden is met werken van Rity Jansen Heijtmajer en rooose. Het pand waarin de gelijknamige stichting wordt daarna verkocht. De tentoonstelling 'Expositie 86' is te zien van zaterdag 28 oktober tot en met zondag 10 december.

Beide kunstenaars werken met abstract geometrische vormen; Rity op het doek en rooose in de ruimte. Ze exposeerden allebei al eerder in de galerie. Nu verzorgen zij samen de slotexpositie.

Rity zegt over haar werk dat de "concrete kunst (...) de mogelijkheid biedt om de werkelijkheid op afstand vanuit een ander perspectief te bekijken, waar licht en tijd een belangrijke rol spelen. Het vierkant, de cirkel, de ellips en andere geometrische vormen veroorzaken een verbeeldingskracht die in wezen bevrijdt. Dit verschaft ook ruimte tot reflectie en een gelijkwaardig omgaan met vorm en inhoud." Ze streeft naar eigen zeggen naar een totale ordening op het canvas om intens in kleur haar gevoelens tot uitdrukking te brengen. Voor haar is schilderen ook 'synoniem met denken'. Het is het โ€˜omdenkenโ€™ van intuรฏtie in de creatieve overbrugging naar de abstracte concrete vormen. Ze realiseert daarmee ook voor de waarnemer die bevrijdende afstand. (tekst gaat verder onder de foto)

Creaties van rooose en Rity Jansen Heijtmajer


rooose noemt zijn intuรฏtie een 'database vol gedachten', waaruit vormen in de ruimte ontstaan. Ruimte die geen beperkingen kent. De werkelijkheid van het materiaal dat aangeleverd wordt door de industrie doet dat wel: elementen - rond, plat, rechthoekig, rechtlijnig of geforceerd in profiel gewalst- geven 'de elementaire aanzetten' voor zijn verbeelding. Hij zegt voorts dat de industrie hem zo een geometrisch concept biedt. Ruimtelijk ritmisch uitgezuiverde verhoudingen in vlakken en lijnen met contrasten vormen het individueel karakter van elk object, soms in schijn verwijzend naar een gebruiksobject. Detaillering en vormoplossingen moeten de kijker verleiden tot deelname aan een dynamisch waarnemingsproces. Daarmee verrast rooose met zijn objecten de kijker en zet deze ook op bevrijdende afstand.

De opening van de expositie is op zondag 29 oktober van 15:00 tot 17:00 uur. Galerie Conny van Kasteel is te vinden aan de Noorderstraat 4 in Egmond aan Zee. Bezoekt gaat op afspraak via 06-22546602.

De Stichting Galerie Conny van Kasteel zal, ook omdat ze nog werken onder haar beheer heeft, na de sluiting anderszins actief blijven. (foto: Google)
Pin It
Bekeken: 690x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/