Het twintigste FeelGood Festival had het laatste festival in de reeks moeten worden, maar het kwam er niet. Het muziekfestival dat de opbrengst omzette in muziekinstrumenten en die schonk aan goede doelen was in 2020 één van de talloze evenementen die niet door gingen door de coronamaatregelen. Maar het FeelGood Festival sloot op zondag 24 september de rijke geschiedenis van het festival tóch met een goed gevoel af bij Stadsstrand De Kade in Alkmaar.

"Vandaag is er voor de overhandiging van muziekinstrumenten", legt Margot Bierman uit, voorzitter van Stichting FeelGood. Want dat is waar de stichting zich hard voor maakt: muziekinstrumenten voor mensen die graag willen spelen, maar wel wat hulp kunnen gebruiken. In het verleden werden er bijvoorbeeld instrumenten beschikbaar gesteld voor muziektherapie. Deze zondag werden er donaties gedaan aan Villa Westervenne in Heiloo, aan Orchestre Partout en aan Stichting Muziek voor Kids. En aan Amaliia Houri. "Dat is een bijzonder verhaal."

Amaliia Houri was er zelf bij, in het café van Stadsstrand De Kade, en kreeg van wethouder Anjo van de Ven een mandoline uitgereikt. Dit instrument werd speciaal voor haar vervaardigd. "Ze is gevlucht uit Oekraïne. Met steun van stichting FeelGood is deze mandoline gemaakt, in Milaan, door Lorenzo Lippi." Houri vluchtte voor de oorlog en net als veel andere vluchtelingen raakte ze daarbij niet alleen haar thuis, maar ook haar instrument kwijt. De virtuoze Houri speelde zondag voor het aanwezige publiek op de mandoline. (tekst gaat door onder de foto)

Anjo van de Ven en Amaliia Houri. (foto: Marco Schilpp)


"Natuurlijk speelt onze spreekstalmeester ook", bevestigt Bierman. Die spreekstalmeester kent iedere Alkmaarder, want dat is niemand minder dan Bertje Doperwtje. De middag bij het Stadsstrand was sowieso een soort reünie, met veel bekende gezichten. "Zeek the Freak is de oprichter van Feelgood, hij zingt ook twee nummers", vertelt Bierman. "Ik ben zelf pas voorzitter sinds het tweede festival."

Ook dat tweede festival is toch al wel even geleden, er zijn uiteindelijk 19 edities geweest. "En dat is goed, we dachten eerst, we moeten nog een 20e keer, want 20 is een rond getal", blikt Bierman terug. "Maar 19 is ook gewoon prachtig." Dat het festival door corona niet door kon gaan was natuurlijk jammer, maar dat het definitief zou stoppen, dat was al langer duidelijk. "We worden ook gewoon een dagje ouder", zegt Bierman. "En het is steeds moeilijker om in Alkmaar een geschikte locatie te vinden."

De middag bij het Stadsstrand was dan ook zeker niet zonder enige weemoed. Het was een reünie, een laatste keer - natuurlijk werd daarbij ook teruggedacht aan mensen die er níet bij waren. "Er zijn te veel namen om te noemen", verontschuldigt Bierman zich. "Maar Rita Nanne heeft een plaatsje in ons hart. Ze leeft helaas niet meer." Nanne zette zich jarenlang in voor het kinderprogramma, met workshops en muziek. Haar bijdrage onderstreept de veelzijdigheid van het festival, dat echt voor iedereen was, ook voor alle leeftijden.

Het FeelGood Festival is dan voorbij, de muziekinstrumenten zullen nog vele jaren worden bespeeld. De stichting heeft iets achtergelaten dat letterlijk muziek maakt en blijft maken. "Het is heel mooi geweest", zegt Bierman trots en tevreden. Een fotoverslag van zondagmiddag is te vinden op de Facebookpagina van Alkmaar Centraal.
Pin It
Bekeken: 1664x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/