Wordt het houden van een volkstuin onbetaalbaar? Een mogelijke forse huurverhoging zorgt voor onrust in Heerhugowaard. Volgens hobbytuinders zou de huur verdubbeld worden, van 25 naar 50 cent per vierkante meter. "Ik kan er met mijn pet niet bij. Waar komt dit vandaan?"

Vraagt Brenda Weel zich af. Ze heeft nu zo'n twee jaar een volkstuin in Heerhugowaard. Even na het werk verse groenten plukken of onkruid weghalen. Volkstuinen zijn populairder dan ooit. Vooral tijdens de coronapandemie zijn meer mensen aan het schoffelen geslagen en ook nu nog hebben verschillende gemeenten een wachtlijst. "Het werken in de tuin geeft een heerlijk gevoel. Je komt helemaal tot rust", zegt Weel. De Heerhugowaardse heeft samen met haar zus een volkstuin aan de Middenweg. "Het is een tuin van tweehonderd vierkante meter en er staat ook een huisje op. We verbouwen onder andere aardbeien, uien, pompoenen. Het is een leuke hobby geworden. Dat de huur misschien zo veel meer gaat worden snap ik totaal niet." Het Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen (AVVN) is met de gemeente in gesprek over een eventuele huurverhoging. Weel heeft er zo haar gedachten bij. "Ik snap het niet. De kosten zijn heel laag, omdat we met z'n allen twee dagen per jaar het algemene terrein bijhouden. Daarnaast is er een boer die de sloot uitbaggert."

Tekst gaat verder onder de foto.

De volkstuin geeft Brenda en haar familie een hoop werk, maar ook voldoening (Foto: Brenda Weel)


Niet alleen bij Weel, maar ook bij andere hobbytuinders is onbegrip over de eventuele verhoging. De drie Heerhugowaardse volkstuincomplexen vallen onder vereniging De Groene Waard. Interim directeur Anne-Louise Pol benadrukt dat er nog geen besluit over de verhoging is genomen, maar ze begrijpt de onrust. "Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken. Juist de laagdrempeligheid van de tuinen is zo mooi aan dit concept." Uit cijfers van de AVNN blijkt dat De Groene Waard met een tarief van jaarlijks 25 cent per vierkante meter niet duur maar ook niet goedkoop is. Zo wordt in Haarlem 23 cent gevraagd en wil Amstelveen meer dan 50 cent per vierkante meter ontvangen. "Ik snap dat Dijk en Waard de prijzen wat wil verhogen, maar het moet wel in proporties blijven", benadrukt Pol.

Verschillende bezorgde Heerhugowaarders hebben zich inmiddels gemeld bij fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL. "Ik vind het nogal wat", zegt ze in gesprek met Dijk en Waard Centraal. Bosscher heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Ze wil weten of de genoemde verdubbeling ingevoerd gaat worden. "Je mag best weten dat ik me zorgen maak over deze situatie. Als gemeente vinden we het juist belangrijk dat mensen in de natuur zijn. Dat het veel duurder zou worden om een volkstuin te hebben, past niet in dat verhaal."

Op dit moment is het zomerreces, waardoor de politieke vragen later beantwoord zullen worden. Waarom Dijk en Waard de huur wil verhoging is niet duidelijk. Daar komt de gemeente in de beantwoording van de vragen op terug.


Dijk en Waard telt twee volkstuinverenigingen. Naast De Groene Waard is er ook West-Beverkoog. Deze Pancrasser vereniging heeft eigen grond en hoeft dus niet met de gemeente in gesprek te gaan over eventuele huurverhogingen. "De grond is ooit aan ons geschonken", vertelt voorzitter Alex Langendijk. "Van dat cadeau hebben we dus zeg maar nog steeds profijt."


Pin It
Bekeken: 2552x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/