Reclame

Het is een prachtig tafereel: het zonnetje schijnt en de wieken van molen De Otter draaien sierlijk rond. Vanuit de naastgelegen bakkerij, inclusief bijbehorende winkel, verspreidt zich een heerlijke geur en het vrolijke gelach van de medewerkers is duidelijk hoorbaar. In verband met Nationale Molendag brengt Alkmaar Centraal een bezoek aan de enige korenmolen in Schermer, De Otter. Tegenwoordig heeft de molen daarentegen een andere functie: hij vormt de basis voor een bakkerij. Hier maken een groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gebakjes en granola.

We gaan af op de geur van de versgebakken lekkernijen en worden warm verwelkomd door Noah, één van de medewerkers, en Leon van der Zee, de begeleider van de bakkerij. Onder het genot van een kop koffie legt Leon uit hoe de samenwerking tussen Fermento en de Raphaëlstichting werkt, de twee namen die op hun zwarte jasjes staan. "De winkel is onderdeel van bakkerij Fermento die samenwerkt met de Raphaëlstichting, een stichting die zorg en dagbesteding biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Fermento is eigenlijk de buitenwerkplaats van de stichting. Deze molen en ‘t Roode Hert horen bij de stichting. In de molen van ‘t Roode Hert wordt het meel gemalen voor de verkoop wat vervolgens hier naar de bakkerij wordt gebracht. Deze molen produceert nu voor dierenvoeding.”

Leon werkt al zes jaar bij de Raphaëlstichting en twee jaar bij De Otter. "Ik had een achtergrond in de horeca, maar dat gaf me weinig voldoening meer. Nu zit ik hier en dat is hartstikke leuk. Naast de bakkerij hebben we ook een PostNL-punt en af en toe doen we aan zwerfafval opruimen als extra activiteit. We hebben een terrasje en krijgen veel toeristen over de vloer. Ook tijdens de molendagen zoals vandaag is het hier druk, dus de medewerkers hebben genoeg te doen."

De 31-jarige Jochem legt zijn werk even neer en leidt ons door de werkplaats. "Ik werk hier vijf dagen", vertelt hij. "Al zo'n vijftien jaar", voegt collega Kevin eraan toe. Een oude rot in het vak dus. "Ik heb ook wel eens stage gelopen bij de kinderboerderij, maar daarna ben ik bij Fermento op de Laat begonnen en vervolgens hierheen gekomen. We maken hier van alles: appeltaart, worteltaart, rondo's, gevulde koeken en granola's." Dat laatste, de specialiteit van Jochem, want Jochems granola pikken de klanten er zo uit, vertelt hij trots.

"Speltvlokken, zonnebloempitten, sesamzaad, abrikozen, rozijnen, krenten, honing en olie. We verwarmen de honing en olie, klutsen het met een garde en voegen dan de ingrediënten toe. Dan husselen we alles door elkaar, verspreiden het over de bakplaten en dan gaat het de oven in", legt Jochem uit. "Maar dan moet je het natuurlijk niet vergeten uit de oven te halen", plaagt Noah. "Ja, soms vergeet je het en worden ze te hard of te zwart, maar dat gebeurt", zegt Jochem terwijl hij zijn schouders ophaalt.

Kevin en Noah maken samen vaak stollen. "We hebben ons eigen receptje en er is een mevrouw die dat recept heel lekker vindt en steeds terugkomt voor onze stollen", vertelt Kevin. "Dat is wel heel gaaf." Hij vervolgt: "Vandaag gaan Noah en ik ook taarten verkopen op de voorjaarsmarkt van de Raphaëlstichting." Jochem gaat niet mee. Hij heeft al vijf dagen gewerkt en verdient zijn vrije weekend. Wat hij van plan is? "Bier drinken, uitslapen en wandelen."

Vandaag is hij echter aan het werk en dus leidt hij zijn gasten van Alkmaar Centraal verder rond. We gaan naar de molen waar ook molenaar Martijn Jansen aanwezig is. "Deze molen stamt uit 1900 en is de opvolger van de voorganger die in 1646 is afgebrand, ook een korenmolen. Vroeger had ieder dorp een korenmolen, zo ook de Schermer. Deze molen is nu de enige korenmolen in de regio", legt hij uit. "De molen is eigendom van de Schermer Molen Stichting en bakkerij Fermento huurt het pand."

Wat ooit een essentieel punt was voor de voedselvoorziening van Schermer, is nu een plek waar de werknemers van Fermento zich thuis voelen, en waar diverse ambachten samenkomen. Volgens Alkmaar Centraal zeker een bezoek waard.
Pin It
Bekeken: 1297x
Reclame