De Taverne in Bergen wordt begin volgend jaar opgedoekt. Schrama BV heeft het huurcontract opgezegd per 1 februari. Lex Schrama gaat de horecaplek overdragen aan zijn kinderen en die willen er een luxe restaurant van maken. Het nieuws maakt veel los onder de inwoners van Bergen. Er is een petitie opgesteld voor behoud van het dorpscafé, die inmiddels meer dan 3.800 keer is ondertekend. Uitbater Steef van Leeuwen heeft het bijltje er nog niet bij neergegooid.

De Taverne aan de Karel de Grotelaan bestaat sinds 1962, en menige Bergenaar heeft er warme herinneringen aan. De afgelopen negen jaar is Steef van Leeuwen de uitbater, en hij runt het café als een gezellige plek met een sociaal-maatschappelijke functie en een muziekpodium. De Taverne wordt ook wel 'de huiskamer van ons dorp' genoemd. Begin volgend jaar is Van Leeuwen tien jaar de kroegbaas, en daar dreigt het bij te blijven.

Lex Schrama verzekert tegenover mediapartner NH Nieuws dat er iets moois voor terug komt: "Een exclusief restaurant met eten op hoog niveau. We zijn een horecafamilie, dus waarom zou ik het pand dan blijven verhuren?" Volgens hem was de Taverne al enige tijd op zijn retour. "De livemuziek avonden gaan wel heel goed, maar de loop is er een beetje uit. Vaste klanten heb je bijna niet meer. Alles verandert of verdwijnt op een gegeven moment; dat houd je niet tegen."

"De uitbater krijgt een verhuisvergoeding mee en mag van mij de naam gebruiken", vervolgt de 70-jarige Schrama. "Ik gun het hem om ergens in het dorp op een andere locatie door te gaan. Er zijn genoeg plekken te verzinnen."

"Ik ga niet zomaar weg", zegt Steef Van Leeuwen echter strijdvaardig. "Ik krijg helemaal niks mee, want de hoogte van het bedrag is zo belachelijk laag dat ik er niet op inga." Sowieso ziet hij een doorstart op een andere plek niet zitten. "Je kunt niet zomaar de Taverne ergens anders beginnen. Dit pand, deze bijzondere sfeer, is wat de mensen kennen. Waarom beginnen zij dat restaurant niet ergens anders? Hopelijk kunnen we de Taverne overeind houden, ik wil niet weg na alles wat ik heb opgebouwd, maar blijven doorgaan op deze plek. Niet alleen voor mezelf, maar voor alle mensen die Taverne in hun hart hebben zitten."

Dat de Tav inkakt is volgens Van Leeuwen niet waar. "Er wordt nu een beeld geschetst dat het een beetje vergane glorie is, maar het is het drukste café van Bergen. Met verschillende types van alle leeftijden. De petitie laat ook zien dat het geen kroeg in verval is."

Onder andere muzikant Peter van Vleuten ziet zijn geliefde rauwe kroeg liever niet verdwijnen. "Drie generaties lopen daar door elkaar heen en luisteren samen naar dezelfde band. Ook de literaire avonden, de klaverjasdrive en de stand-up comedy optredens maken het een hele bijzondere plek voor een jong en oud." Volgens hem zit het dorp ook helemaal niet op nóg een restaurant te wachten. "Er is al zo veel vergrijzing in Bergen. We hebben een paar hele goede restaurants in Bergen, maar we hebben maar één Taverne."

Veel indruk lijkt de petitie op Schrama nog niet te maken. "De uitbater en ik zijn in gesprek, het kan nog wel een jaar duren voor het zo ver is. Maar de bruine kroeg met muziek en toestanden gaat hier zeker verdwijnen."

Het nieuws over de dreigende sluiting ging als een lopend vuurtje, net als dat er een petitie werd opgezet. Na een paar uurtjes stond de teller al op 1.100 supporters. Ook is de Facebookpagina 'Taverne moet blijven' opgezet.
Pin It
Bekeken: 2619x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/