Lubertus Jacobus Swaanswijk (1924–1994) , beter bekend als Lucebert, was al een controversieel persoon nadat bekend werd dat hij in zijn jongere jaren nazi-sympathisant was, maar de laatste paar jaar kwam steeds meer naar buiten over zijn antisemitisme en steun voor de nazi's. Hoogste tijd voor gemeenten Alkmaar en Bergen om zich volledig van Lucebert te distantiëren, vindt het Joods Overleg Bergen-Alkmaar.

In een brief roept het JOBA het Alkmaarse college van B&W op om de tekst 'Van teveel spektakel wankel je allicht' van het stadskantoor te verwijderen. De organisatie roept het Bergense college op om de Lucebertschool een andere naam te geven en het aan de kunstenaar gewijde gedenkteken op het Plein zo spoedig mogelijk te verwijderen.

"Wij verwijzen in dit verband naar de initiatieven die de gemeente Putten in 1995 nam na de onthullingen over het lidmaatschap van de SS van de schrijver-dichter Hans Andreus (Hans van der Zant)", voegen JOBA-leden Andy Deutsch, Astrid Koome,  Solange Leibovici en Bob Polak toe.

Al in 2018 schreef Frits Barend in het Parool dat Lucebert zich in 1943 geheel vrijwillig had aangemeld bij de in Nederland zeer gehate en gevreesde nationaal socialistische Arbeitseinsatz. Toen was de grootschalige deportatie van Joden allang in volle gang. Inmiddels zijn ook antisemitische brieven bovenwater gekomen, door Lucebert ondertekend met Sieg Heil.

"Het staat elke burger vanzelfsprekend vrij om kennis te nemen van zowel het literaire werk van Lucebert als van zijn werk als beeldend kunstenaar", benadrukt het viertal. "Ook de musea zijn vanzelfsprekend vrij om zijn werk ten toon te stellen, zoals je als bezoeker in Museum Kranenburgh als het ware welkom wordt geheten door de beeltenis van de fascist Jan Toorop. Maar de overheid dient zich niet in te laten met een notoire antisemiet en nationaalsocialist. De overheid behoort elke democratisch gezinde burger te vertegenwoordigen en dat geldt ook de democratisch gezinde burgers die hier tot de Joodse gemeenschap behoren."

De Alkmaarse VVD fractie was JOBA al voor met het verzoek om Lucebert's spreuk van het stadskantoor te halen. In een reactie schreef het college van B&W op 7 oktober dat het met belanghebbenden en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in gesprek gaat over hun standpunten. Die van JOBA is in ieder geval duidelijk.

Overigens is de verlichting van de spreuk op het Alkmaarse stadskantoor defect. Zo lang het college zich beraadt over eventuele verwijdering wordt het licht niet gerepareerd.
Pin It
Bekeken: 2650x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/