Treinreizigers in Noord-Holland moeten op maandag 29 augustus alternatieven gaan bedenken voor hun reis. NS-personeel legt dan hoogstwaarschijnlijk het werk neer in de provincie tijdens een stakingsestafette en er rijden dan niet of nauwelijks treinen.

Dat melden de vakbonden FNV Spoor, CNV en VVMC. Woordvoerder Hans Walthie van FNV Spoor zegt dat geen enkele NS-trein zal rijden in de regio waar die dag gestaakt wordt. De woordvoerder van de vakbond laat weten dat de staking in de regio Noordwest-Nederland 'zo goed als zeker is.' Waarschijnlijk wordt vanaf volgende week woensdag eerst in de regio Noord-Nederland gestaakt, op 26 augustus in West-Nederland, op 30 augustus in Midden-Nederland en op 31 augustus in Oost- en Zuid-Nederland.

Het personeel legt het werk neer vanwege een conflict met de NS over cao-onderhandelingen. Zo willen de vakbonden onder meer dat NS-werknemers minimaal 14 euro per uur gaan verdienen en willen ze betere werkomstandigheden, waardoor een minder hoge werkdruk ontstaat. "Op dit moment staan 1.100 vacatures open bij de NS en zijn veel medewerkers na enkele weken werken al weer vertrokken", zegt Walthie. De vakbonden hadden begin deze maand een ultimatum gesteld waarbij al werd gedreigd met acties als de NS niet in zou gaan op de eisen van de bonden. En dat is tot nu toe niet gebeurd.

Walthie laat aan mediapartner NH Nieuws verder weten het 'vervelend en spijtig te vinden voor de reizigers die last gaan krijgen van de staking', maar noemt de actie noodzakelijk. "Uiteindelijk is het in het belang van de reizigers dat er een goede cao komt, want we kunnen het haast niet meer aan. Men loopt op z'n laatste sokken."

De vakbonden zeggen in de eerste week van september over te gaan tot meer acties als de aangekondigde estaffettestakingen niet tot verandering leiden.
Pin It
Bekeken: 2979x