Het gebied in noordelijk Dijk en Waard waar het elektriciteitsnet aan zijn maximale capaciteit zit is gegroeid. Met name getroffen worden De Noord, Verlaat en Noord-Scharwoude. Ook in een aangrenzend gebied in gemeente Schagen zullen grootverbruikers en grote stroomproducenten die zich aanmelden bij netbeheerder Liander op de wachtlijst komen.

Om in het gebied weer ruim voldoende capaciteit te creëren zal elektriciteitsstation De Weel worden verzwaard en het netwerk daarna vanaf dat station worden voorzien van stroom. Het station is echter pas in 2026 gereed, en voordat het net in noordelijk Dijk en Waard er aan gekoppeld zit, is het alweer 2028. Dat is ruimschoots later dan de planning van een jaar terug , omdat netbeheerders grote moeite hebben technici en voldoende materialen te vinden.

Liander blijft de immer stijgende stroomnood stug wijten aan de snelle economische groei sinds corona en digitalisering van de maatschappij, zonder daarbij de hand in eigen boezem te steken. Onder andere lokale politici vinden dat de netbeheerders de problemen veel eerder hadden moeten zien aankomen. De coronacrisis gaf nota bene een jaar respijt. Bovendien voelden ze zich met de rug tegen de muur gezet. Toen Liander de noodklok luidde, vroeg het om een lening van 600 miljoen euro. De verbonden provincies en gemeenten gingen akkoord, want 'nee' zeggen was voor hen geen optie.

Om tussentijds mogelijk toch wat nieuwe grootverbruikers aan te sluiten, is de netbeheerder met bedrijven in gesprek over spreiding van de piekbelastingen op het net. Dit 'congestiemanagement' heeft tot nu toe echter maar zeer beperkt resultaat opgeleverd.

Tot 2031 wordt in Noord-Holland 1,3 miljard euro in het elektriciteitsnet gestoken. Er komen 945 transformatorhuisjes en twee elektriciteitsstations bij en 1,200 km aan kabels. Ook worden twaalf elektriciteitsstations verzwaard. Na 2024 worden nog meer uitbreidingen ingepland.
Pin It
Bekeken: 3654x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/