Het DNA van de 29-jarige Glenn V. uit Noord-Scharwoude is aangetroffen op het wapen waarmee Sjaak Groot uit Berkhout werd doodgeschoten. Voor justitie is dat bewijs van zijn betrokkenheid bij de fatale overval op zondagavond 13 juni vorig jaar. Maar V. stelt dat hij daar niets mee te maken heeft. "Ik heb het pistool niet aangeraakt, dus weet niet hoe mijn DNA op het pistool is gekomen."

Glenn V. werd in december aangehouden in de gevangenis in Heerhugowaard, waar hij al zat wegens een veroordeling voor een ander misdrijf. De verdachte kwam maandag tussentijds voor de rechter in deze zaak. Mediapartner NH Nieuws was bij de zitting. Volgens de officier van justitie is hij één van de zes mannen die juni vorig binnendrongen in de woning van de 72-jarige Groot. Tijdens de worsteling die ontstond, werd de Berkhouter doodgeschoten.

Het wapen werd twee weken later gevonden. Eén van de verdachten had er zelfmoord mee gepleegd. Op dat pistool is het DNA van Glenn V. aangetroffen. Ook blijkt uit schotrestenonderzoek dat het zeer waarschijnlijk is gebruikt bij andere overvallen.

"Het is tunnelvisie", zei Glenn V., die aan het einde van de zitting uitgebreid zijn verhaal deed. "Er is een vriend van mij overleden. En bij hem wordt een wapen aangetroffen met mijn DNA erop. En op basis daarvan worden allerlei zaken aan mij toegeschreven."

Want behalve de overval op Sjaak Groot, wordt hij ook verdacht van een gewelddadige overval in de Goorn. Daarbij werd een echtpaar bedreigd en de man zeer zwaar mishandeld. Ook hij werd daarbij beschoten, maar de kogel miste op een haar na.

In een verklaring heeft hij erkend aanwezig te zijn geweest in een loods in Hoogwoud en dat hij een aantal verdachten kent. Dat was op de avond voorafgaand aan de overval op Sjaak Groot. Maar volgens hem is hij daar binnen gebleven. "Ik heb daar wiet geknipt. Ik kom uit de jeugdzorg, en heb geen opleiding of werkervaring. En zo kan ik wat verdienen om daarna wat positiefs op te bouwen."

Maar met overvallen heeft hij niks te maken, zo zei Glenn V. "Ik heb nog nooit oude mensen aangevallen. Ik overval bij wijze van spreken liever een dealer, dan dat ik andere mensen wat zou aandoen. Ik vind wat meneer Groot is overkomen niet leuk, maar ik heb er niks mee te maken."

V. staat op de wachtlijst om psychisch te worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat zou mogelijk in augustus moeten gebeuren. Wat advocaat Malou Hoekzema betreft komt haar cliënt tussentijds op vrije voeten, omdat er volgens haar geen enkel bewijs is dat hij betrokken is bij de fatale overval op Sjaak Groot.

Dat ziet de officier van justitie heel anders. Die wil dat V. in voorarrest blijft zitten. Of de rechter dat ook vindt, wordt dinsdag bekend.

Het duurt waarschijnlijk nog wel enige tijd voordat alle verdachten - inmiddels zes - de strafeis tegen zich zullen horen. Het Openbaar Ministerie is nog volop bezig om de verdachten te linken aan verschillende overvallen. Verwacht wordt dat begin volgend jaar het einddossier klaar is. Een inhoudelijke behandeling zal niet eerder dan het tweede kwartaal van 2023 zijn.

Op dit moment zitten zes verdachten vast voor de overval en moord op Sjaak Groot: Deniz R. uit Obdam, Dut M. uit Alkmaar, Ruviëni M. uit Rotterdam, Marc V. uit Opmeer en Glenn V. uit Noord-Scharwoude. Ook de partner van Ruviëni M.  werd eind mei aangehouden. Verder is er nog een verdachte, maar die pleegde zelfmoord. Sommigen worden gelinkt aan andere overvallen in de regio: mogelijk komen daar nog meer feiten bij.

 

Pin It