Atleten van AV Hera hebben afgelopen weekend goed geoogst tijdens het NK Atletiek in Apeldoorn. Jessica Schilder prolongeerde onbedreigd de titel bij het kogelstoten, met als kers op de tijd haar vierde nationale record in vier wedstrijden. Voor speerwerper Thomas van Ophem was het zijn allereerste goud. De kersverse juniorenkampioenen Jeff Tesselaar en Sebastiaan Bonte veroverden tussen de senioren respectievelijk zilver bij het verspringen en brons bij het discuswerpen.

Jessica Schilder heeft geen concurrentie in Nederland, maar ze kon zich toch goed opladen. In haar eerste poging kwam de bronzen medaillewinnares van het WK Indoor meteen tot 19,44m, maar nét onder het record dat ze op 16 juni in Oslo vestigde. Daarna nam ze telkens risico om nog verder te komen. Dat ging vier keer mis, maar één keer niet en dat leverde een afstand van 19,68m op. De 23-jarige Heraan steeg daarmee naar de vierde plaats op de wereldranglijst van dit seizoen.

Thomas van Ophem is Nederlands recordhouder, maar de titel behaalde hij nooit. Dit jaar presteert hij constant op hoog niveau, terwijl de concurrentie juist wat minder lekker gaat. Tijdens de titelstrijd maakte de ranglijstaanvoerder zijn favorietenrol waar met een beste worp van 73,15m, een kleine 3 meter verder dan de nummer twee.

Jeff Tesselaar werd vorige week junioren verspringkampioen met 7,58m, exact de WKJ-limiet. Bij de mannen pakte het trainingslid bij AV Hera zilver met een afstand van 7,54m. Leeftijdsgenoot Sebastiaan Bonte wierp met zijn 2kg discus 55,67m ver en werd net als vorig jaar derde. Toen zou deze afstand zilver hebben opgeleverd, maar ook de concurrentie was sterker. De nummers één en twee wierpen allebei over de altijd bijzondere grens van 60 meter.

Heerhugowaarder Tony van Diepen (uitkomend voor Haag Atletiek) is dit jaar erg sterk op de 800m, maar koos op het NK voor de 400m, waarop hij zowel individueel als in de estafette al meermalen internationale medailles mee haalde. De concurrentie is echter fel. De 26-jarige Sportman van Heerhugowaard eindigde met een tijd van 46,47s nét naast het podium.

Speerwerpster Noah Verduin presteerde na haar titelwinst bij de junioren weer goed op haar niveau en werd zesde met 47,90m.  Discuswerpster Leonie Keppel had dit jaar een fikse uitschieter van ruim 49 meter, maar helaas niet nog eens bij het NK. Wel presteerde ze weer zeer constant en werd uiteindelijk zevende met 44,02m. Voor sprintster Sandy Lundgren zijn finales te hoog gegrepen, maar met 12,66s op de 100m en 25,88s op de 200m deed ze het prima. (foto: Bjorn Paree)
Pin It