Afgelopen donderdag heeft burgemeester Anja Schouten van Alkmaar een brief ontvangen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In die brief wordt nogmaals gevraagd om akkoord te gaan met het in gebruik nemen van het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg als opvang voor asielzoekers. Dat is opvallend omdat het huidige college het COA eerder al heeft laten weten over deze gevoelige kwestie geen besluit meer te zullen nemen. Dat wordt aan het nieuwe college over gelaten, dat een voorstel aan de raad zal doen om met het verzoek in te stemmen.

En dat ligt gevoelig, mede omdat na er de laatste ingebruikname aan omwonenden beloofd is dat het pand niet opnieuw als asielzoekersopvang zou worden gebruikt. De kwestie zorgde indirect voor de val van de wethouders van GroenLinks en de PvdA. Ook is het opvallend dat het COA stelt dat er haast geboden is, maar er nog niets in het pand is gedaan om het opnieuw geschikt te maken voor opvang. Om het pand gebruiksklaar te maken zou het COA naar eigen zeggen twee maanden nodig hebben.

De brief valt niet bij iedereen even goed, fractievoorzitter John van der Rhee van de VVD reageert zelfs als door een wesp gestoken: "Alkmaar houdt zich met betrekking tot de Robonsbosweg aan de afspraken met de buurt, het Rijk en met de raad dat grote besluiten aan het nieuwe college worden gelaten. Alkmaar vangt op dit moment 500 Oekraïners op, en in de Picassolaan vangen we samen met Castricum 300% van onze statushouders-taakstelling op, veel andere gemeenten halen hun taakstelling niet. En dan toch weer zo'n brief? Het COA zou zich ook eens aan de afspraken moeten houden."

Over de brief zelf wil de PvdA niet heel veel kwijt, al is het wel duidelijk welke koers de partij zou willen varen als deel uit gaat maken van het nieuwe college. "We moeten constateren dat er vanuit het Rijk, maar zeker ook in Alkmaar vooral op de korte termijn gereageerd is en een duurzame oplossing voor deze kwetsbare groep mensen is uitgebleven. De komende periode zullen wij als gemeenteraad hier het gesprek over moeten voeren, wat ons betreft met de intentie om snel tot een structurele oplossing te komen, binnen Alkmaar of de regio", zo laat fractievoorzitter David Rubio Borrajo Alkmaar Centraal weten.
Pin It
Bekeken: 3568x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/