Deniz R. (26) uit Obdam ontkent betrokken te zijn bij enkele zeer gewelddadige overvallen tussen Alkmaar en Hoorn. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet hem als lid van een meedogenloze overvalbende. In hun jacht op cash geld werden slachtoffers mishandeld en Sjaak Groot (72) doodgeschoten.

"Ik vind het heel erg voor de nabestaanden", zei R. maandag in de rechtszaal tijdens een tussentijdse zitting, drie maanden nadat hij door een groot arrestatieteam op zijn logeeradres in Obdam werd gearresteerd. De twintiger is klein van stuk. En juist in dat kenmerk ziet justitie overeenkomsten met één van de daders van overvallen in De Goorn, Nieuwe Niedorp, Berkhout en Noord-Scharwoude. Er zijn verschillende camerabeelden en zijn telefoon linkt hem volgens het politiedossier ook aan een paar locaties.

Als eerste werd een veehandelaar en zijn vrouw uit De Goorn in de zomer van 2020 's nachts bruut belaagd door vijf mannen. De ramen werden ingeslagen, de man zwaar toegetakeld met een breekijzer en de familie werd beroofd van 3.000 euro cash geld. "Ik maakte me zorgen om mijn vrouw", aldus het slachtoffer in een emotioneel interview. Zelf mist een kogel hem op een haar na, omdat hij net zijn hoofd wegdraaide.

Een dag later stormden overvallers een tankstation in Nieuwe Niedorp - zo'n vijftien kilometer verderop - binnen en richtten een pistool op het hoofd van de 18-jarige medewerker. Een van de auto's waarmee het viertal er, met geld en sigaretten, daarna vandoor stuift bleek daags daarvoor te zijn gestolen in Obdam, de woonplaats van verdachte Deniz R.

Tien maanden later volgt de fatale nacht van Berkhouter Sjaak Groot (72). Ook in zijn woning drong een opgefokt groepje mannen binnen in het holst van de nacht. Volgens verklaringen van een medeverdachte omdat er een kluis met geld zou zijn. Sjaak werd wakker. In de confrontatie schoot één van de overvallers de zeventiger neer. Hij overleeft het niet.

De dood van Sjaak had de daders blijkbaar niet afgeschrikt, want ruim een maand later staat de Oranjestraat in het dorpje Noord-Scharwoude op z'n kop: een bloedende man vluchtte midden in de nacht zijn huis uit en belandde bij een buurvrouw in de tuin. Hij bleek met twee kogels te zijn neergeschoten. Op camerabeelden is wederom een groepje mannen te zien. De politie ziet al snel een verband tussen de reeks overvallen - mogelijk zijn er nog meer dan deze vier.

Over de overvallen zijn bij de politie anonieme tips binnengekomen. Ook heeft een familielid van één van de verdachten verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van de mannen. Volgens de officier van justitie gingen de daders elke keer zo'n beetje hetzelfde te werk: met veel geweld, een breekijzer en pistool, veelal in de nachtelijke uren, op afgelegen plekken en op plekken waar cash geld lag. Ook wordt gesproken over een loods in Hoogwoud waar de mannen rondom meerdere overvallen zouden hebben verzameld.

De advocaat van de Obdamse verdachte R. Geert-Jan Kruizinga zei: "Iemand die dezelfde lengte heeft, zijn telefoon in de buurt van een loods: dat is geen hard bewijs waarmee de betrokkenheid van mijn cliënt bewezen kan worden." Die richt zich tot slot tot de nabestaanden van Sjaak Groot. "Ik vind het heel erg voor de nabestaanden, maar ik wil duidelijk maken dat ik hier niks mee te maken heb." R. stemt in met een opname in het Pieter Baan Centrum. Daar wordt hij psychiatrisch onderzocht.

De rechter sprak maandag van 'een mega-onderzoek'. Mogelijk volgen nog meer arrestaties. Daarom zal het vermoedelijk nog wel jaar of langer duren voordat deze vermeende overvalbende terechtstaat. Of Deniz R. langer in voorarrest moet blijven wordt later bekend gemaakt.Op dit moment zitten zes mannen vast voor de overval en moord op Sjaak Groot: Deniz R. uit Obdam, Dut M. uit Alkmaar, Ruviëni M. uit Rotterdam een Opmeerder en een man uit Noord-Scharwoude. Verder is er nog een zesde verdachte, maar die is overleden. Sommigen worden dus gelinkt aan andere overvallen in de regio: mogelijk komen daar nog meer feiten bij.

Pin It