Twee leden van de Raad van Toezicht van scholenkoepel Ronduit ruimen het veld. Vorige maand besloot de Alkmaarse gemeenteraad de herbenoeming van Richard Liefting en Frank Sengers uit 2021 terug te draaien. Sindsdien bleef het onduidelijk of zij zich wilden neerleggen bij dit besluit. De Raad van Toezicht vond dat er vorig jaar niets mis was met hun herbenoeming, en dat deze niet kon worden teruggedraaid.

De afgelopen weken leek het erop dat er een juridische strijd zou losbranden over de vraag of Sengers en Liefting verder konden in de Raad van Toezicht. Bij nader inzien vindt de Raad van Toezicht dat niet in het belang van de scholenkoepel. De toezichthouders Esther Spetter en Door Nubé blijven als enige zitten in de raad en gaan op zoek naar drie nieuwe collega's voor de Raad van Toezicht. Vorige maand zegden 17 van de 20 directeuren van de Ronduit-scholen het vertrouwen op in de Raad van Toezicht en wilden dat de voltallige raad zou opstappen. Daarin krijgen die directeuren dus slechts gedeeltelijk hun zin.

Het vertrek van de twee toezichthouders verandert niets aan de schorsing en het ontslag van directeur-bestuurder Jan Zijp. Hij vecht dit nog steeds aan. Komende donderdag staat een rechtszaak gepland die Zijp heeft aangespannen tegen zijn ontslag. De resterende Raad van Toezicht probeert voor die tijd via mediation een oplossing voor de onderlinge problemen te hebben gevonden, zo stelt de woordvoerder.

De positie van directeur-bestuurder van Ronduit wordt voorlopig waargenomen door Jethro Nieuwenhuis. Hij was al directeur bedrijfsvoering. Hij neemt de nieuwe rol tijdelijk op zich in nauwe samenwerking met directeur Onderwijs & Kwaliteit Wytze Niezen.

Woordvoerder Leuverink begrijpt dat het lastig kan zijn om na de huidige roerige periode nog goede kandidaten te vinden voor de vacatures in de Raad van Toezicht en de werving van een nieuwe directeur-bestuurder. "De vraag is natuurlijk wie daar nu nog zin in heeft. Dat moeten we afwachten. We hadden ook liever gehad dat we zo niet in het nieuws waren gekomen, maar het is niet anders."

Richard Liefting meende sinds 1 januari te zijn gepromoveerd tot voorzitter van de Raad van Toezicht, als opvolger van Robbert Jan Piet die eind 2021 vertrok. Frank Sengers en hij moeten nu het veld ruimen. In de Raad van Toezicht zitten nu nog drie leden. De gemeenteraad heeft het college opgedragen om 'alles te doen wat in zijn vermogen ligt om de bestuurlijke continuïteit te waarborgen'. Die opdracht ligt voorlopig bij wethouder Konijn.

Pin It
Bekeken: 5193x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/