Er komt een nieuw persoonlijkheidsonderzoek naar hoofdverdachte Dylan T. (22) in de strafzaak rond de aanslag op een advocatenkantoor in Heerhugowaard in oktober 2020. De rechtbank in Haarlem honoreerde maandag het verzoek van de raadsman van T., die om dit nieuwe onderzoek had gevraagd. In de tussentijd wordt de 20-jarige medeverdachte Chevelle C. vrijgelaten, die al vijftien maanden in voorlopige hechtenis heeft gezeten. De rechtbank wil de zaken van beide verdachten tegelijk behandelen, en het is niet duidelijk hoelang het nieuwe onderzoek gaat duren.

Beide verdachten worden vervolgd voor een poging tot afpersing van de Heerhugowaardse advocaat José Engels en het plegen van een aanslag op haar voormalige praktijkkantoor. Op 13 oktober 2020 ontplofte 's nachts tussen 01:00 en 01:15 uur een zware mortierbom waar haar advocatenkantoor kort daarvoor nog had gezeten. De entree van het kantoorpand liep schade op maar niemand raakte gewond.  T. , die in zijn jonge jaren al een indrukwekkend strafblad heeft opgebouwd, heeft bekend dat hij Engels wilde afpersen. Hij stuurde haar dreigbrieven waarin 9000 euro werd geëist. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de bomaanslag. Wél gaf hij toe dat hij geprobeerd heeft te regelen dat er een handgranaat bij het kantoor zou worden neergelegd: „Ik kan geen antwoord geven op vragen over wie de explosie heeft veroorzaakt", verklaarde hij tijdens een eerdere zitting. Zijn medeverdachte C. ontkent ook.

Dylan T. vertelde de rechter in oktober dat hij kwaad was op Engels die hem in een eerdere strafzaak had verdedigd. Hij nam het haar kwalijk dat ze de omzetting van een voorwaardelijke jeugd-tbs in een onvoorwaardelijke niet wist tegen te houden. . Vanuit de gevangenis verstuurde T. dreigbrieven aan Engels. Daarbij probeerde hij te organiseren dat er een handgranaat bij haar kantoor neergelegd zou worden.

Tijdens een begeleid verlof op 2 oktober ging T. er vandoor. Bij zijn aanhouding, vier dagen later, had hij een pistool op zak. „Ik voelde met bedreigd en ben weggelopen om tot rust te komen, ik had geen andere optie,” verklaarde hij daarover. Een week nadat hij weer achter tralies zat ging er een explosief af bij het kantoor van zijn voormalige advocate. Volgens justitie is uit onderzoek gebleken dat T. vanuit de gevangenis allerlei mensen heeft benaderd, onder wie medeverdachte C.. Uit dat onderzoek zou ook blijken dat T. zijn advocaat Engels wat aan wilde doen.

De rechtszitting liep daarna vertraging op. De behandeling kwam stil te liggen omdat de advocaat van T. de rechtbank wraakte en andere rechters op de zaak wilde hebben. Dat verzoek werd afgewezen. Maandag werd de rechtszaak hervat. De advocaat van T. diende een reeks nieuwe onderzoekswensen in. Een belangrijk deel daarvan werd gehonoreerd.

De rechtbank wil een zogenoemde contra-expertise op een eerder persoonlijkheidsonderzoek. Vast staat dat T. kampt met een verslavingsstoornis en psychische problematiek. De rechtbank zegt ‘onvoldoende zicht’ te hebben gekregen op een goede behandeling en wil dat daarover wordt gerapporteerd, ook omdat de zware maatregel van tbs met dwangverpleging tot de mogelijkheden behoort als T. schuldig blijkt. (foto: Wiki Commons)
Pin It
Bekeken: 3103x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/