De gemeenteraad van Alkmaar heeft donderdagavond in een chaotisch verlopen vergadering besloten een herbenoeming van twee leden van de Raad van Toezicht van scholenkoepel Ronduit ongedaan te maken. dat betekent dat voorzitter Richard Liefting en lid Frank Sengers met terugwerkende kracht sinds mei geen lid meer zijn van de raad van Toezicht. De geldigheid van alle besluiten die sindsdien zijn genomen door de Raad van Toezicht, waaronder de schorsing en het aangezegde ontslag van directeur-bestuurder Jan Zijp, komt daardoor ter discussie te staan.

Met het terugdraaien van de herbenoeming sprak een meerderheid van de raadsleden hun onvrede uit over het functioneren van de Raad van Toezicht. Die ligt overhoop met de directeur-bestuurder en met de meeste schooldirecteuren van Ronduit. RvT-lid Esther Spetter probeerde nog begrip te kweken voor de herbenoeming, maar dat bleek tevergeefs. Ook omdat uit door de burgemeester en de griffie  juridisch ingewonnen advies bleek dat de herbenoeming inderdaad niet was toegestaan. De herbenoemingen werden teruggedraaid, en daarmee werd een bom gelegd onder alle besluiten van de Raad van Toezicht sinds mei.

Eerder op de dag hadden zeventien van de twintig schooldirecteuren het vertrouwen opgezegd in de Raad van Toezicht. De schooldirecteuren vinden dat de Raad van Toezicht de afgelopen maanden niet goed heeft opgetreden, waardoor Ronduit reputatieschade heeft opgelopen. Bovendien heeft de Raad van Toezicht diens belangrijkste taken niet uitgevoerd. Het zou zich vooral hebben moeten bezighouden met professionalisering en kwaliteitszorg, en daar hebben de directeuren nooit iets van gemerkt. De directeuren vinden dat alle leden van de Raad van Toezicht het veld moeten ruimen.

Scholenkoepel Ronduit is recent in het nieuws vanwege flinke 'zelf-toegekende' vergoedingsverhogingen voor de Raad van Toezicht, herbenoemingen die volgens de eigen statuten niet zijn toegestaan en het schorsen van directeur Jan Zijp. Dat dit in de media breed wordt uitgemeten is één van de redenen waarom de directeuren het vertrouwen in de Raad heeft opgezegd. "Het handelen, of het uitblijven van handelen, van de Raad heeft uiteindelijk geresulteerd in de situatie zoals deze nu breed uitgemeten in de media te lezen valt, waarbij die beeldvormingschade toebrengt aan de organisatie", zo staat in de brief.

Richard Liefting meende sinds 1 januari te zijn gepromoveerd tot voorzitter van de Raad van Toezicht, als opvolger van Robbert Jan Piet die eind 2021 vertrok. Frank Sengers en hij moeten nu het veld ruimen. In de Raad van Toezicht zitten nu nog drie leden. De gemeenteraad heeft het college opgedragen om 'alles te doen wat in zijn vermogen ligt om de bestuurlijke continuïteit te waarborgen'. Die opdracht ligt voorlopig bij wethouder Konijn.

Pin It
Bekeken: 5144x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/