De gemeenteraad van Alkmaar heeft genoeg van de wildgroei aan aanbieders van jeugdzorg. In 2015 waren er nog 85 aanbieders van jeugdzorg, dit jaar worden er al 216 genoteerd. De media heeft de raadsleden geattendeerd op het winstbejag in een deel van deze sector. Daar wil de raad paal en perk aan te stellen. De motie van PvdA, GroenLinks, Seniorenpartij, Leefbaar Alkmaar en Christenunie werd daarom met enkele aanpassingen in de tekst door de hele raad gesteund. De raad roept het college op om excessieve winsten in de jeugdzorg tegen te gaan.

Iedereen kon de afgelopen jaren een zorgbedrijfje beginnen. Uit recent onderzoek van Follow The Money (FTM)* en ook andere onderzoeken, zoals het landelijk onderzoek van AEF** blijkt dat sommige aanbieders met tamelijk eenvoudige of niet wetenschappelijk bewezen behandelingen grote winsten maken, terwijl er tegelijkertijd wachtlijsten en tekorten zijn voor complexe Jeugdhulp, zo stellen de indieners van de motie. Zelfs organisaties zoals Steunpunt Passend Onderwijs en specialistische jeugdzorginstellingen in onze regio zien door de bomen het bos niet meer. De gemeenteraad van Alkmaar wil nu dat alleen wordt samengewerkt met organisaties die een aanpak hanteren die bewezen effectief is.

De oorspronkelijke tekst van de motie ging nog iets verder. Daarin werd opgeroepen om alle zorgbedrijven in de jeugdhulp en jeugdzorg te weren die meer dan 5% winst maakten en dat niet herinvesteerden in de eigen onderneming. Ook wilden de indieners aanvankelijk dat er rigoureus gesneden zou worden in het aantal bedrijfjes dat wordt ingeschakeld voor jeugdzorg, zoals de provincie Friesland eerder al deed. Dat was voor het college moeilijk uitvoerbaar, zo gaf wethouder Konijn in een reactie aan. De motie werd daarna zodanig afgezwakt dat de hele gemeenteraad zich erachter kon scharen.


Pin It
Bekeken: 2081x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/