Een reeks overvallen op woningen rond Hoorn en de regio Alkmaar wordt gepleegd door dezelfde gewelddadige groep jongeren. Die zouden in wisselende samenstellingen in de nachtelijke uren op jacht zijn naar contant geld. Berkhouter Sjaak Groot (72) moest het in juni met de dood bekopen. De woningovervallen op 4 juni in Heerhugowaard en op 22 juli in Noord-Scharwoude zouden door dezelfde groep zijn gepleegd.

De politie heeft daarvoor nu sterke aanwijzingen. Dit blijkt uit de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. Daarin werd vooral ingegaan op de fatale woningoverval van 13 juni in Berkhout, waarin een groep het huis van de Berkhouter aan het Oosteinde binnendringt, vermoedelijk omdat ze denken dat er geld te halen valt. De bewoner werd waarschijnlijk wakker van gerommel aan zijn voordeur en heeft ze proberen te verjagen. Daarbij valt een schot en sterft de bewoner terwijl de overvallers wegvluchten.

Op camerabeelden is de vluchtauto te zien, die met hoge snelheid en een zware sportuitlaat via Bobeldijk in de richting van Spierdijk rijdt. Ook is dezelfde nacht in de buurt van de woning een man te zien die richting station Hoorn loopt. Hij zou volgens de politie onderdeel kunnen zijn van de groep die betrokken is bij de gewelddadige gebeurtenissen.

Het vuurwapen waarmee Sjaak is gedood, heeft de politie in een recent onderzoek gevonden en dat zet de politie op het spoor dat de groep, mogelijk in wisselende samenstelling, actief is in het gebied tussen Alkmaar en Hoorn.

Daarnaast zijn er bij de politie vermoedens dat contant geld dé drijfveer is van de overvallers: zo zou Sjaaks met auto's gevulde loods de daders hebben doen denken dat er wat te halen viel. In de aanloop naar de uitzending van Opsporing Verzocht heeft de redactie beelden opgevraagd bij Streekstad Centraal van de videoreportages over de woningoverval in De Noord bij Heerhugowaard van juni en die in Noord-Scharwoude in juli. Die beelden zijn uiteindelijk niet gebruikt in het item van Opsporing Verzocht.

Op 4 juni, elf dagen voor de dodelijke overval in Berkhout, werd in De Noord bij Heerhugowaard een gezin met grof geweld overvallen in hun vrijstaande woning en zelfs vastgebonden. De familie runt een caravanopslag aan huis en de bewoonster vertelde toen al dat de overvallers mogelijk dachten dat dit stel veel cash zou hebben.

Bijna twee maanden later wordt Noord-Scharwoude opgeschrikt door een gewelddadige woningoverval. In de nacht van 22 juli dringen jonge overvallers binnen in een woning aan de Oranjestraat. Daarbij wordt een bewoner neergeschoten. De man wordt uiteindelijk bloedend gevonden door een buurvrouw en overleeft het. Maar hij en ook zijn vastgebonden huisgenoot zijn zwaar aangeslagen. De politie treft een hennepplantage aan in de woning, wat erop kán wijzen dat de man in de ogen van de overvallers cash geld in huis had.

De politie wil meer tips van het publiek om de daders aan te houden. Justitie heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die de zaak oplost.
Pin It