Vakbonden FNV en CNV zijn niet te spreken over het feit dat in delen van de provincie buschauffeurs toch aan het werk zijn gegaan. "Dit riekt naar intimidatie", werd mediapartner NH Nieuws gemeld.

FNV kreeg verschillende meldingen binnen, voornamelijk over Connexxion. Zo zou er sprake zijn van 'besmet werk' (het inzetten van uitzendkrachten, zodat er toch ritten gereden kunnen worden) en rijden de bussen niet volgens de dienstregeling. Ook zijn er meldingen dat de tachograaf, die de rijtijden en snelheid registreert, in de bussen uit staat. In Hoorn mogen chauffeurs niet in hun kantoor staken.

"Formeel mag de werkgever personeel bellen om te vragen of ze gaan staken of niet", legt FNV-woordvoerder Mariëtte van Dijk uit. "Maar dit riekt naar intimidatie en slecht werkgeverschap." Ze raadt iedere chauffeur die zich geïntimideerd voelt aan om zich vooral bij de vakbond te melden.

CNV vindt het handelen van Connexxion schandalig. "Ik heb er bijna geen woorden voor", aldus Hanane Chikhi. "Het laat zien dat de werkgever een slechte verliezer is. Juridisch gezien mogen werkgevers een staking niet tegenhouden of frustreren door ander personeel in te zetten."

Ze vervolgt: "Bellen is mensen onder druk zetten. Je moet als werknemer lef hebben om te zeggen dat je gaat staken, zeker als je een flex- of tijdelijk contract hebt."

Chikhi benadrukt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor hun personeel. "Reizigers zijn boos dat het openbaar vervoer plat ligt. Als er dan toch bussen rijden, is dat verwarrend. De jonge chauffeurs die toch gaan rijden, krijgen de ellende over zich heen."

Als ze daar aanleiding toe zien, overwegen de vakbonden met de arbeidsinspectie uit te zoeken of vervoerders zich aan de regels hebben gehouden. "Er staan hoge boetes op als blijkt dat ze in strijd met de wet handelen", besluit Chikhi.

Een woordvoerder van Connexxion laat NH in een reactie weten dat de werknemers volledig vrij zijn in hun keuze om te staken."Wij respecteren het recht om te staken en zullen onze mensen dan ook nooit vragen om te komen werken."
Pin It
Bekeken: 2357x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/